Wereldwijde handel in wilde vogels nam drastisch af

/
0 Comments
De handel in wilde vogels is na de invoering van een Europees handelsverbod met 90% gedaald. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie, waar ook Diederik Strubbe (UAntwerpen) aan mee werkte.

Vogels zijn de meest verhandelde dieren in de wereld. Europa is lange tijd de belangrijkste invoerder geweest van wilde vogels wereldwijd. Tot 2005, toen de EU een handelsverbod invoerde, waren België, Italië, Nederland, Portugal en Spanje alleen al goed voor twee derde van de handel in wilde vogels op de globale markt. De vogels kwamen voornamelijk uit West-Afrika. 70% van de vogels kwamen specifiek uit Guinea, Mali en Senegal. Een nieuwe studie (waaraan ook UAntwerpen en UGent deelnamen) toont nu aan dat sinds de ban het aantal verhandelde vogels drastisch is gedaald: van 1,3 miljoen dieren naar 130 000 per jaar.

Senior onderzoeker Diederik Strubbe (verbonden aan UAntwerpen Global Change Ecology Center, Onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie en aan de vakgroep Terrestrische Ecologie, UGent), legt uit:

“De vangst en verkoop van wilde vogels heeft belangrijke gevolgen: op de plek waar de vogels gevangen werden, zien we vaak biodiversiteitsverlies. Maar ook waar de vogels geĂŻmporteerd worden, kunnen de gevolgen drastisch zijn: internationale handel in dieren is een van de belangrijkste oorzaken van de verspreiding van exoten. GeĂŻntroduceerde vogels kunnen, als ze ontsnappen, voor schade zorgen in hun nieuwe ecosysteem, andere vogels verjagen of gewassen vernielen. We zien nu dat de EU-ban enorm succesvol is geweest: de risico’s verbonden aan de internationale vogelhandel zijn drastisch afgenomen.”

Voor 2005 waren twee groepen vogels dominant in de wereldwijde handel: zangvogels, zoals bijvoorbeeld de mozambieksijs en het Sint-Helenafazantje, waren verantwoordelijk voor 80%, terwijl papegaaien 18% van de handel vertegenwoordigden. Maar na de EU-ban is het plaatje helemaal omgedraaid: wereldwijd worden er nu vooral papegaaien verhandeld. Papegaaien behoren nu tot de meest bedreigde vogels in veel landen waar ze van nature voorkomen. Anderzijds zijn ze ook behoorlijk flexibel, waardoor ze wel vaak een stabiele exotenpopulatie vestigen in hun nieuwe woonplaatsen.

De handelsroutes zijn ook duidelijk verschoven. In het wild gevangen vogels komen nu vooral uit Latijns-Amerika, dat nu verantwoordelijk is voor 50% van de wereldhandel. Belangrijkste kopers zijn nu Mexico en de Verenigde Staten, alsook verschillende Aziatische landen.

Luis Reino van de Universiteit van Porto, eerste auteur van de studie: “We zien een verschuiving van de handel naar gebieden met een hoge biodiversiteit. Zo worden ook meer en meer vogels geĂ«xporteerd naar Zuid-Oost-AziĂ«. Hierdoor zijn die landen veel vatbaarder voor invasies door exoten, wat de lokale biodiversiteit sterk kan verstoren. Om deze verontrustende trend tegen te gaan, zal een wereldwijde ban in vogelhandel noodzakelijk zijn. De EU heeft alvast het goede voorbeeld gegeven, en toont dat een handelsverbod wel degelijk effectief kan zijn.”

De studie, gebaseerd op data van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), verscheen in het gerenommeerde tijdschrift Science Advances.


You may also like

Geen opmerkingen: