Verschillende dierenartsenpraktijken door heel Nederland zetten zaterdag 1 oktober de deuren open voor publiek. Door middel van rondleidingen, workshops, demonstraties en andere activiteiten zullen de dierenartsen laten zien wat zij, maar ook diereigenaren zelf, kunnen doen voor de gezondheid en het welzijn van dieren. "Hoe weet je of jouw huisdier happy is?" Dat is het thema van de Landelijke Open Dag Dierenartsen op zaterdag 1 oktober a.s.

De Landelijke Open Dag Dierenartsen (LODD) is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de vijfde keer wordt georganiseerd. Het is voor het publiek een unieke mogelijkheid om eens verder te kijken dan de wacht- en behandelkamer. Ook dit jaar zijn er een aantal enthousiaste dierenartsen die graag meer willen uitleggen over hun beroep, de praktijk en wat zij voor dieren en hun eigenaren kunnen betekenen.

Een overzicht van deelnemende praktijken en de openingstijden, vind je op http://dierenarts.nl/deelnemende-dierenartsen.De toegang is gratis, dus kom tijdens de LODD langs bij de dierenarts en hoor of jij je eigenaar kan noemen van een blij huisdier!
De met uitsterven bedreigde berberaap krijgt de hoogst mogelijke beschermstatus tegen illegale handel en stroperij. Dit is zojuist besloten tijdens de internationale CITES conferentie in Johannesburg. De Nederlandse Stichting AAP stond aan de wieg van het door de EU en Marokko ingediende voorstel voor een hogere beschermstatus. "Dit is fantastisch nieuws voor de overlevingskansen van de bedreigde berberaap", aldus David van Gennep, directeur van AAP.

"Deze unieke en bedreigde apensoort heeft alle bescherming nodig die het kan krijgen", zegt Rikkert Reijnen van het International Fund for Animal Welfare (IFAW). "Een aanzienlijk aantal berberapen, voornamelijk hele jonge, wordt illegaal uit het wild gevangen en elk jaar verhandeld om in Europa als exotisch huisdier te worden gehouden. Het is dan ook heel goed nieuws voor de berberaap dat hier dankzij betere beschermingsmaatregelen een einde aan kunnen maken."
Berberapen dreigen uit te sterven, grotendeels door de illegale handel bestemd voor de exotische huisdierenmarkt in Europa. Het is voor het eerst in 30 jaar dat de CITES beschermstatus van een apensoort wordt verhoogd. Het voorstel werd vanmiddag zonder bezwaar aangenomen op de 'Parties to the Convention on International Trade in Endangered Species'. De beslissing wordt geformaliseerd op woensdag 5 oktober, de laatste dag van de conferentie.

De berberaap is de enige Afrikaanse primaatsoort ten noorden van de Sahara en de enige aapsoort die leeft in Europa, namelijk op Gibraltar. De aapsoort dreigt echter uit het wild te verdwijnen. Nederlands onderzoek wijst uit dat elk jaar honderden jonge berberapen illegaal uit het wild worden geroofd en verhandeld in Europa, waar ze veelal worden verkocht als huisdier. In de afgelopen dertig jaar is de populatie in Marokko en Algerije gedaald van 23.000 naar, volgens de laatste tellingen, een aantal tussen de 6.500 en 9.100. Volgens AAP leven er momenteel zo'n 3000 berberapen als huisdier op het Europese continent. In Europa is de berberaap het meest in beslag genomen CITES-genoteerde zoogdier.

Stichting AAP is hét opvangcentrum in Europa voor exotische zoogdieren afkomstig uit de illegale handel. De Nederlandse organisatie zet zich al 15 jaar in voor een betere bescherming van de berberaap en vindt daarin steun van steeds meer dierenwelzijnsorganisaties uit de hele wereld. Mede dankzij AAP dienden de EU en Marokko eerder dit jaar een gezamenlijk voorstel in om de berberaap omhoog te plaatsen op de lijst met bedreigde diersoorten. Wanneer het voorstel formeel is aangenomen, wordt de berberaap van de Appendix II naar Appendix I van CITES verplaatst: het hoogste niveau als het gaat om bescherming tegen illegale handel en stroperij.

'Een mijlpaal van levensbelang', vindt AAP-directeur David van Gennep. "Deze beslissing zal waarschijnlijk het lot van de berberaap bepalen. Door betere wetgeving en opsporingsmaatregelen zullen we de komende tijd alle zeilen bij moeten zetten voor extra opvang van onderschepte berberapen. Maar uiteindelijk zal het ervoor zorgen dat jonge berberaapjes niet meer uit het wild worden geroofd. En dat is waar we het natuurlijk allemaal voor doen. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat!"

Ook de Nederlandse overheid heeft zich tijdens het EU voorzitterschap hard gemaakt voor het lot van de berberaap. Gerben Jan Gerbrandy, Nederlands Europarlementariër en hoofd van de Europese delegatie op de CoP17 in Johannesburg, onderschrijft dan ook het belang van het voorstel: "Het aannemen van het gezamenlijke voorstel van Europa en Marokko is een zeer belangrijke stap in de bescherming van een apensoort die helaas illegaal in Europa verhandeld wordt. We moeten er daarnaast op toezien dat afspraken die hieruit voortvloeien dan ook goed gehandhaafd worden. Dat is waar het grote verschil gemaakt kan worden."


Op dinsdag 4 oktober a.s. wordt het half miljoenste DierenDiploma uitgereikt aan groep 5 van basisschool de Bergse Zonnebloem in Rotterdam. Het DierenDiploma is een gratis lespakket ontwikkeld door de Stichting Met dieren meer mens. Belangrijkste doelstelling van het DierenDiploma is het verantwoord leren om te gaan met huisdieren. En wat is beter om als kind mee te beginnen.

Aan het begin van elk nieuw schooljaar jaar krijgen alle basisscholen in Nederland het gratis lespakket toegestuurd. In vervolg daarop is voor veel scholen Werelddierendag (4 oktober) het uitgelezen moment om de DierenDiploma's uit te reiken.

In 2009 werd het lespakket en de DierenDiploma's voor het eerst geĂŻntroduceerd. En na zeven jaar is een mijpaal bereikt: het half miljoenste DierenDiploma wordt uitgereikt! Leerlingen van basisschool de Bergse Zonnebloem in Rotterdam worden die dag feestelijk in het zonnetje gezet door de twee ambassadeurs van de Stichting Met dieren meer mens, Evelien de Bruijn en Belle Zimmerman.

Ambassadeur Evelien de Bruijn (radio en televisiepresentatrice van o.a. Hart van Nederland) heeft sinds kort ondersteuning gekregen van een junior-ambassadeur, Belle Zimmerman (bekend van o.a. tv serie Brugklas). Beide dierenliefhebbers zetten zich graag in om jonge kinderen op een verantwoorde wijze te leren omgaan met dieren. Wetenschappelijk onderzoek heeft al jaren aangetoond dat het hebben van huisdieren gezond is, maar de Stichting vindt het ook belangrijk dat dit wel op een verantwoorde manier gebeurd: "jong geleerd, is oud gedaan".
We are two little spoiled girls living in Dubai and we wish all dogs worldwide a happy life. We realize that we are in minority and that not all dogs are having a good and safe life. We request everybody kindly to respect dogs and all other animals.
De Raad van Beheer, de koepelorganisatie op het gebied van houden van honden in Nederland, promoot sinds november 2015 een zorgvuldige keuze bij aanschaf van een hond. Daarvoor heeft hij de campagne 'Uit een goed nest' gelanceerd, waarin de voordelen van een stamboomhond worden belicht. Stichting Dier & Recht vindt de campagne misleidend. Na eerder al door de Reclame Code Commissie in het gelijk te zijn gesteld dat de campagne niet misleidend is, heeft nu het College van Beroep ook geoordeeld dat de campagne niet misleidend is.

In mei 2016 wees de Reclame Code Commissie Reclame de klacht van de stichting Dier & Recht over de campagne 'Uit een goed nest' af. Volgens de Reclame Code Commissie was de informatie niet onjuist en ontbrak er ook geen essentiële informatie. Daarom was er geen sprake van misleidende reclame of van handelen in strijd met de waarheid.

Het College van Beroep kwam tot hetzelfde oordeel en vond de campagne van de Raad van Beheer eveneens niet misleidend. In de uitspraak stelt het College van Beroep: "Het door Dier & Recht nagestreefde belang rechtvaardigt in dit geval ook overigens niet dat de Raad van Beheer op deze wijze het recht zou moeten worden ontzegd op de onderhavige wijze haar mening over stamboomhonden aan te prijzen." Ook stelt het College dat de onderbouwing van de klacht van Dier & Recht op z'n minst onvoldoende is: "De Raad van Beheer heeft, blijkens het voorgaande, de stellingen van Dier & Recht voldoende weersproken. Daardoor kan niet van de juistheid van de (onderbouwing van de) klacht worden uitgegaan."

De Raad van Beheer is blij dat het College van Beroep de eerdere uitspraak van de Reclame Code Commissie volledig onderschrijft. De campagne 'Zoek de verschillen' krijgt een vervolg in 2017. Kijk op www.puppyverschillen.nl voor meer informatie.
Aanstaande zondag 11 september wordt door moslims het offerfeest gevierd waar rond de 56.000 schapen, geiten en runderen in ons land voor gedood worden. Dominee Hans Bouma en zes dierenorganisaties (Comité Dierennoodhulp, Rechten voor al wat leeft, Een Dier een Vriend EDEV, Dier en Recht, Stop Dierenleed Nederland en Dierbewustleven) vragen aan moslims, door middel van een videoboodschap (zowel in het Nederlands als in het Arabisch als in Turkse ondertiteling en Engels) op You Tube, om op het offerfeest in plaats van een dier te slachten, geld te offeren.

Hiermee kunnen mensen en ook dieren in nood voorzien worden van plantaardig voedsel en hulpgoederen en hoeven geen onschuldige dieren worden gedood. Wanneer moslims in Nederland al een schaap of een geit hebben besteld, wordt hun in overweging gegeven het leven van dit dier te sparen. De dierenorganisaties bieden aan om het schaap of de geit op hun kosten op te vangen en te herplaatsen op een plek waar het oud kan worden en een goed leven krijgt.

Met dieren offeren is Allah of God niet gediend

Volgens de Koran is het heel goed mogelijk het offerfeest zonder het doden van een dier te vieren. Het contactorgaan Moslims en Overheid liet in 2014 weten dat steeds meer moslims ervoor kiezen in de vorm van geld een zeer reĂ«el offer te brengen, geld dat wordt gebruikt om hulp te bieden aan mensen in nood. Het gaat hier om een offer waarbij geen bloed vloeit en waar de wereld weer een stukje beter wordt. 

Dominee Hans Bouma en de dierenorganisaties hebben niets tegen moslims, tegen religies in het algemeen, maar wel tegen het doden van dieren om Allah of welke God dan ook te eren. Een feest vieren ten koste van ander leven, kostbaar leven, een feest dat de dood betekent van talloze medeschepselen, het hoort niet bij een godsdienst, niet bij de islam, niet bij het christendom, bij geen enkele godsdienst.

Het is eigen aan godsdiensten dat zij zich in de loop van de tijd ontwikkelen naar een hoger niveau en we zien dat tradities en rituelen zich hierbij aanpassen. Religie betekent bevrijding, exodus, emancipatie en na allerlei intermenselijke bevrijdingsbewegingen is nu het dier aan de beurt. Nu is het moment aangebroken dat gelovigen inzien dat het doden van dieren strijdig is met hun feesten.

Ondertussen hebben we, als het gaat om de rechten en het welzijn van dieren, van de Nederlandse grondwet niets te verwachten. In het artikel over vrijheid van godsdienst en levensovertuiging ontbreekt een zeer essentieel element: dat geen enkel levend wezen met bewustzijn en gevoel, dus niet alleen de mens, ook het dier, in naam van de godsdienst leed mag worden berokkend.