Stichting Chimbo houdt een mini-symposium naar aanleiding van haar tienjarig bestaan. Wereldwijd wordt de chimpansee ernstig bedreigd door jacht en veranderende habitat. De stichting heeft – met succes – chimpanseepopulaties en hun omgeving hersteld. Inmiddels wordt er in bepaalde delen niet meer gejaagd op chimpansees en hun leefgebieden zijn beschermd en stabiel.

Er is een paradijs gemaakt voor chimpansees in Zuid-Oost Guinee Bissau, terwijl elders de Chimpansee steeds meer bedreigd wordt. Ter nagedachtenis aan David Goedmakers is de Stichting Chimbo opgericht, met het doel om chimpanseepopulaties in West Afrika en de natuurlijke omgeving waarin ze leven te behouden en herstellen. De stichting voert een programma uit ter bescherming van een grote populatie Chimpansees en hun natuurlijke omgeving in het zuidoosten van Guinea Bissau. Zij doet dat in nauwe samenwerking met de lokale bevolking.

Sinds de oprichting van Stichting Chimbo in 2007 zijn tien zeer intensieve jaren voorbijgevlogen. Annemarie Goedmakers: “Dat willen we vieren. We kunnen trots zijn op onze successen. Om er een paar uit te pikken: het recente regeringsbesluit in Guinee Bissau dat van een groot deel van het gebied (Boé) waar we werken een Nationaal Park heeft gemaakt; de jacht op chimpansees die in de Boé gestopt is; leeuwen zijn teruggekeerd dankzij een verbeterde natuurbescherming; en we hebben een aantal mensenlevens kunnen redden. Ons werk maakt zowel voor de chimpansees en daarmee voor de natuur in het algemeen, als voor het welzijn van de bevolking, duidelijk verschil.”

In nauwe samenwerking met de lokale bevolking is veel gerealiseerd op een groot aantal terreinen. “Heel veel mensen hebben ons op talloze manieren geholpen onze doelen te verwezenlijken: grote en kleine donoren, subsidiegevers, maar ook bedrijven die vaak om niet producten en diensten hebben geleverd. Onderzoekers en studenten hebben in samenwerking met de lokale bevolking onderzoek gedaan dat resultaten heeft opgeleverd die van groot belang zijn voor een beter beheer van de natuur.” De stichting wil dat delen en nodigt daarom de pers uit tot het bijwonen van een feestelijk mini-symposium met een drankje na afloop op 26 april 2017.
Op zaterdag 20 mei gaat de 15de editie van het FotoFestival Naarden van start. Vier weken lang, tot en met zondag 18 juni, ademt de oude vestingstad fotografie. Op tientallen locaties – voor een deel oude vestingwerken – zijn spraakmakende Nederlandse en buitenlandse fotografen te zien. Tot de exposanten behoren Jacob Aue Sobol, David Chancellor, Marie-José Jongerius, George Steinmetz, AnaHell, Juha Arvid Helminen, Arthur Mebius, Benoit Paillé, Julia Steinigeweg, Newsha Tavakolian, Reinier Gerritsen, en tientallen andere fotografen.

De curatoren van het festival zijn Feiko Koster en Eduard Planting. Zij kozen dit jaar voor het thema Right Here, Right Now, dat hen in staat stelt actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland te volgen. Naast exposities van grote namen, waaronder Magnum-fotografen als Jacob Aue Sobol (Road of Bones) en Newsha Tavakolian (Öcalan’s Angels) toont Naarden ook jonge en onbekende fotografen, bijvoorbeeld op The Fence, de openluchttentoonstelling van het festival. Daarnaast zorgt het Naarden OFF-festival voor een groot aantal kleinere exposities in galeries, cafés en andere locaties.

FotoFestival Naarden zorgt dat het bruist in de straten van de vesting. In de white box (in de Grote Kerk) gaan oude rotten in de fotografie in debat met jonge honden. Een groot deel van de exposerende fotografen houdt hier ook hun Phototalks, waarin ze dieper op hun werk ingaan.

Het FotoFestival Naarden reikt op zaterdag 27 mei om 17.00 uur voor de eerste keer de Nederlandse Fotoboekenprijs uit. Vijf fotoboeken zijn voor deze prijs genomineerd: Imperial Courts (Dana Lixenberg), XXX (Bob Siers), Taking Off. Henry my Neighbor (Mariken Wessels), Vivace (Hanne van der Woude) en Aeronautics in the backyard (Xiaoxiao Xu). Daarnaast worden alle 187 inzendingen geëxposeerd in de Gele Loods. Hier kunnen de bezoekers ook het merendeel van de ingezonden boeken kopen.

Met het overkoepelende thema Right Here, Right Now als uitgangspunt zal het FotoFestival Naarden een grote variëteit aan narratieve fotoseries tentoonstellen. Het tweejaarlijkse festival geniet wereldwijde bekendheid en is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die van fotografie houdt. Volg het laatste fotonieuws op www.fotofestivalnaarden.nl.
Oeverzwaluwen zijn bijzondere globetrotters die overwinteren in Afrika. In de lente komen ze weer naar Europa om te broeden. Dit doen zij graag in waterrijke gebieden zoals natuurgebieden de Kamperhoek bij de Ketelbrug en De Pampushout in Almere van het Flevo-landschap. Vrijwillgers hebben de speciale oeverzwaluwwanden weer broedklaar gemaakt. Dat meldt het Flevo-landschap op haar website.