Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren roepen de staatssecretaris op om misstanden op bontfokkerijen aan te pakken. De situatie is actueel omdat de komende maanden bijna 6 miljoen nertsen vergast worden voor hun bont. Animal Rights directeur Robert Molenaar: “In tegenstelling tot wat wellicht veel mensen denken, is vergassen uitermate dieronvriendelijk. De dieren worden keihard de gaskist ingesmeten. We willen dat de overheid ingrijpt. Vandaar dat we vooraf waarschuwen dat de vergassingsmaand eraan komt.”

Animal Rights filmde in 2015 en 2016 de vergassing van nertsen op bontfokkerijen in Rosmalen en Alphen aan den Rijn. Hierop is te zien hoe bontfokkers de nertsen op hardhandig wijze aan de staart uit de kooien sleuren en de dieren met bruut geweld, snel achter elkaar, de gaskist in gooien. Volgens de wet moet de bontfokker ervoor zorgen dat de nertsen elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard. “Dat is dus duidelijk niet het geval”, aldus Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert. “Wat ons betreft moeten er op alle 150 fokkerijen camera’s worden opgehangen. Het zijn tenslotte slachtplekken.” 

Wat de situatie nog schrijnender maakt, is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar op maar liefst 20 bontfokkerijen illegale uitbreidingen heeft geconstateerd. Van Gemert: “We willen strenge controles en bij misstanden onmiddellijke sluiting van bontfokkerijen.” 

Om de eis kracht bij te zetten, vormen 100 actievoerders van Bont voor Dieren en Animal Rights dinsdag 31 oktober een visueel protest om 13:00 uur voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarbij zal ook oud Tweedekamerlid Krista van Velzen aanwezig zijn, die het nertsenfokverbod oorspronkelijk heeft ingediend in de Tweede Kamer. Zij zullen daar de overheid en de politiek oproepen om zich uit te spreken voor strikte handhaving en controle van de nertsenfokkerijen in Nederland. 

Kinderpostzegels start vanaf 10 oktober met een congres het project Huisje Boompje Beestje om kinderen in de opvang meer in contact te brengen met natuur en dieren. Uit onderzoek blijft dat dit helpt bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Veel kinderen in de maatschappelijke en vrouwenopvang missen de mogelijkheden om van de natuur te genieten. Terwijl ze dat juist zo nodig hebben. Het project Huisje Boompje Beestje van Kinderpostzeges probeert hier een verschil in te maken.

Jaarlijks belanden er circa 7.000 kinderen met hun moeder of ouders in de vrouwen- of maatschappelijke opvang. Zij zijn extra kwetsbaar na een traumatische periode in hun leven waarin zij slachtoffer of getuige zijn van huiselijk geweld, van misbruik en/of verwaarlozing. 40% van deze kinderen is depressief en 30% kampt met posttraumatische stress. Kinderpostzegels zet natuur & dieren in om het zelfvertrouwen van de kinderen te herstellen en leert hen omgaan met en het verwerken van stressvolle situaties. De kans op blijvende trauma’s, ontwikkelingsstoornissen of depressies neemt af, de band met ouders versterkt en we dragen bij aan het doorbreken van de geweldsspiraal binnen deze gezinnen in de toekomst.

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij en hun bijdrage van bijna 2 miljoen, en in samenwerking met Federatie Opvang en IVN, zorgt Huisje Boompje Beestje ervoor dat opvanginstellingen speel- of moestuinen kunnen aanleggen en ruimtes voor dieren kunnen opzetten. Het doel is om zo een groenere en veiligere omgeving voor kinderen te creĂ«ren waar ze samen met hun ouders kunnen werken aan een nieuwe toekomst. Tijdens dit project doen de VU en de Hogeschool Leiden lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind, onderzoek naar het effect van de inzet van natuur en dieren op traumaverwerking bij kinderen in de opvang en formuleren aanbevelingen zodat deze aanpak kan worden opgenomen in landelijk en lokaal beleid.
Zuid-Afrika fokt al jaren op grote schaal leeuwen die ingezet worden voor toeristen en jagers. In juni dit jaar maakte de Regering bekend dat ze jaarlijks 800 skeletten van gefokte leeuwen gaat exporteren naar Azië. Natuurbeschermers stellen dat Zuid-Afrika hiermee de poort openzet naar stroperij en ze de wilde leeuw hiermee in de uitverkoop gooit. Een en ander was de reden voor de Nederlandse stichting SPOTS om een petitie te lanceren die inmiddels door meer dan 12.000 mensen ondertekend is en die, internationaal, door vele natuurbeschermingsorganisaties wordt ondersteund.

De petitie roept Zuid-Afrika op te stoppen met de commerciĂ«le handel in leeuwen. Aldus de ondertekenaars en natuurbeschermingsorganisaties is de fok onethisch en een groot gevaar voor de wilde leeuw die al op uitsterven staat. De petitie wordt op Wereld-dierendag wereldwijd uitgestuurd naar o.a. de Ambassades van Zuid-Afrika, de Regering in Zuid-Afrika, media, reisorganisaties en politici. Het is de bedoeling dat de petitie doorloopt met als uiteindelijke doel meer dan 100.000 ondertekenaars. Om zo druk te zetten op de Regering van Zuid-Afrika.  

Initiatiefnemer voor de petitie was Stichting SPOTS, een Nederlandse stichting die zich inzet voor de wilde katachtigen. Aldus Simone Eckhardt van SPOTS is de hele fokindustrie van leeuwen in Zuid-Afrika zeer verontrustend. ‘Wij zetten ons al jaren af tegen deze industrie waarbij leeuwen puur gefokt worden voor commercie. De dieren hebben een miserabel leven als knuffelwelp in toerisme en eindigen uiteindelijk veelal in de jachtindustrie, de vreselijke canned hunting. Nu volgt daarop dus de export van leeuwenbotten. Aldus Eckhardt is het genomen besluit van Zuid-Afrika om leeuwenbotten te exporteren naar AziĂ« volstrekt onbegrijpelijk. “De geschiedenis van de tijger heeft ons duidelijk gemaakt dat handel in lichaamsonderdelen nog meer druk zet op de wilde dieren. Het heeft de tijger naar de afgrond gebracht. Ik vind het ongelooflijk dat Zuid-Afrika weigert te leren van de geschiedenis en eerder gemaakte fouten. Zij ziet maar Ă©Ă©n ding en dat is geld. Willens en wetens zet zij hiermee de toekomst van de wilde leeuw, die al met uitsterven wordt bedreigd, extra onder druk. Schandalig want hierdoor dreigt nog een iconisch dier ons voor altijd te ontvallen” aldus Eckhardt.
Tinder voor katten? Jazeker! Kattenzender CATOPIA.TV lanceert een nieuwe feature in zijn app CATOPIA. Met CATINDER worden adoptiekatten in de verschillende dierenasielen gemakkelijker dan ooit gekoppeld aan een nieuw baasje. Eenvoudig links of rechts swipen tot je een match krijgt met de kat van jouw dromen!

De katten die voorbijkomen staan in de database van de website Ik zoek baas.nl van de Dierenbescherming. Daarop worden alle dieren voorgesteld die in de asielen van de Dierenbescherming zitten en een nieuw huis zoeken. Nederland heeft de wereldprimeur met CATINDER.

“Bij het kattenkanaal CATOPIA.TV draait alles om katten in alle kleuren en maten. Met CATINDER helpen wij adoptiekatten graag aan een beter leven bij een nieuw baasje”, legt Erik Kross uit. "CATINDER maakt het makkelijker dan ooit om een nieuwe spinnende vriend te vinden Ă©n helpt katten die een nieuw baasje zoeken. Bovendien is het ook leuk en ontspannend om naar katjes te kijken. Happiness is having a cat as friend.”

Het werkt heel simpel: download of update de app CATOPIA, swipe naar links voor de volgende kat of naar rechts voor meer informatie en de locatie van het asiel dat je kunt bellen voor een date. Voor wie zich zorgen maakt: er kunnen geen katten online besteld worden.

Voor echte cat lovers zal op Dierendag om 12.00 uur de app worden gelanceerd in het centrum van Amsterdam.