Tussen 1 september en 18 november 2018 hebben het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Douane, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie gezamenlijk opgetreden tegen de illegale handel in beschermde planten- en diersoorten. In deze periode zijn verschillende planten, dieren en producten daarvan (zoals cosmetica, medicijnen en voedsel) onderschept waaronder 75.000 cactussen, hout, levende slangen, dood koraal en ivoor. De gecoördineerde activiteiten vonden plaats in de haven van Rotterdam, op de luchthaven Schiphol, in Caribisch Nederland, bij particulieren thuis, bij bedrijven en op beurzen.

Onder de noemer ‘Operatie Toekan’ zijn er gerichte voorlichtings- en handhavingsactiviteiten uitgevoerd in het kader van het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Dit heeft in totaal 217 zaken opgeleverd waarbij producten in beslag zijn genomen. Zo werd in de haven van Rotterdam een grote hoeveelheid (zo’n 75.000) gekweekte cactussen aangetroffen. In de post werden zes levende driestreepboa’s en twee dode toekans gevonden. Bij particulieren thuis werden twee aapjes (een penseelaap en een kapucijneraap) in beslag genomen. Op Bonaire werd bij toeristen koraal aangetroffen die ze mee naar huis wilden nemen. Ook is een flinke hoeveelheid wandpanelen van beschermd hout in beslag genomen, met een verkoopwaarde van 200.000 euro.

Om de operatie kracht bij te zetten is mede op initiatief van LNV een Meld Misdaad Anoniem (MMA) campagne tegen illegale handel in wildlife (beschermde dieren) gestart. Het OM, de NVWA, de politie en het Wereld Natuur Fonds werken hierin samen. Het is de eerste keer dat MMA voor wildlife crime wordt ingezet. Tot nu toe zijn de ervaringen positief. Er zijn al diverse meldingen gemaakt over illegaal bezit of handel in bedreigde dieren die nog worden onderzocht.

Tijdens Operatie Toekan hebben de NVWA en de politie op een beurs 7 kg ivoor ingenomen. Om de illegale ivoorhandel in Nederland verder in te perken komen er in 2019 nieuwe maatregelen, zoals een nationaal verkoopverbod op ruw ivoor, bijvoorbeeld slagtanden. Daarnaast worden inleverpunten ingesteld voor ivoor en andere wildlife producten, zoals producten van reptielenleer. Burgers die vrijwillig afstand doen van voorwerpen waarvan de legaliteit onduidelijk is, kunnen zo voorkomen dat illegaal ivoor onbedoeld toch op de markt komt. Met deze nieuwe maatregelen loopt Nederland vooruit op EU-brede maatregelen. Tot slot organiseren Nederlandse CITES-instanties komend jaar een speciale voorlichtingsdag voor taxateurs en veilinghuizen over de regelgeving over ivoor en antiek.

Ruim 180 landen hebben afspraken gemaakt over het internationaal verhandelen van beschermde planten en dieren. Deze afspraken zijn vastgelegd in het CITES-verdrag met als doel de handel in bedreigde soorten te reguleren en indien nodig te verbieden. Zo wordt voorkomen dat een soort sterk in aantal daalt of uitsterft. Operatie Toekan is een gerichte CITES-actie en vindt plaats bovenop de reguliere activiteiten die het hele jaar door plaatsvinden. Ook de komende jaren zullen er gerichte acties plaatsvinden.

De Plantkaravaan van Trees for All is afgelopen vrijdag gestart in Flevoland. De stichting die zich al bijna 20 jaar inzet voor een groene en gezonde wereld vraagt zo aandacht voor het klimaatprobleem. Samen met vertegenwoordigers van ruim twintig bedrijven, Provincie en Staatsbosbeheer is het startsein gegeven voor de aanplant van een nieuw bos in Nederland. De dag is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de klimaatenveloppe van het ministerie van LNV.

Diverse partnerorganisaties van Trees for All waren aanwezig om hun eigen stuk bos aan te planten, waaronder Arriva, ASN, a.s.r, ENGIE, European Association for International Education en Van Happen Containers. In aanwezigheid van Leen Verbeek, commissaris van de Koning in Flevoland, werd de eerste boom geplant: “Ons beleid is om samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke partners de polder te ontwikkelen en kwaliteit van wonen en leven te vergroten. Dit bos is daarvan een belangrijk onderdeel”, aldus Verbeek. Het is niet zomaar een bos dat wordt geplant in het Hollandse Hout. Susanne Bonekamp, gebiedsmanager Staatsbosbeheer: “Het is een kraamkamer voor Nederlands bos. Een genenbank die zorgt dat inheems plantmateriaal dat bestand is tegen ziektes en klimaatverandering in Nederland behouden blijft.”

In een uur tijd werd een grote kale vlakte langs de A6 omgetoverd tot een eerste stuk bos met mix van inheemse boomsoorten. Voorbijrazende auto’s en trucks toeterden enthousiast bij het zien van zoveel plantactiviteit. Reinier van de Berg, ambassadeur van Trees for All, benadrukte tijdens de dag het belang van bomen voor het klimaat. “Bossen spelen een sleutelrol bij het beteugelen van de klimaatverandering. Alleen als we massaal CO2 uit de lucht gaan halen, kunnen we de klimaatklok nog terugdraaien. Bossen zijn hierbij onmisbaar.”

 De Plantkaravaan is gestart op 30 november met een feestelijke plantdag in Flevoland. In de komende maanden worden ruim 70.000 bomen geplant. In het Hollandse Hout verrijst nieuw bos en in het Waalse Bos en het Bieslandse Bos wordt ziek bos hersteld met gemengd bos. Staatsbosbeheer zorgt voor het langdurige beheer van het nieuwe bosgebied.

In kan je onbeperkt thee drinken van o.a. het nieuwste Spaanse merk: Tea Quiero met onbeperkte knuffels van 9 (ex-straat)- katten uit Dubai.
Ter gelegenheid van Werelddierendag organiseerde de Stichting Met dieren meer mens  voor de eerste keer de ‘DierenDiploma College Tour’. Maar liefst 109 kinderen van drie verschillende bassisscholen hebben meegedaan. Zij hebben het speciale DierenDiploma gehaald nadat ze waren getest hoe je beste moet omgaan met huisdieren.

Tijdens de DierenDiploma College Tour deden de kinderen een huisdierenquiz als examen. De groep van de Kees Valkensteinschool uit Vleuten presteerde het beste en werd uitgeroepen tot de ‘Diervriendelijkste school van 2018’. Zij mogen een mooie oorkonde aan de schoolmuur hangen.

De locatie van de DierenDiploma College Tour was in het kort geleden gerenoveerde historische Anatomiegebouw in Utrecht, waar vroeger in de collegezaal dierenartsen ook onderwijs volgden. De kinderen kregen een DierenDiploma les met theorie en praktijk.

De presentatie was in handen van Evelien de Bruijn, presentatrice van Hart van Nederland en tevens ambassadeur van de Stichting. Zij ontving als gasten dr. Nienke Endenburg, universitair docent aan de faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht en specialist in de relatie kind-dier. De tweede gast was dierenarts Piet Hellemans, die de inhoudelijke vragen vanuit het lespakket heeft behandeld en een lichamelijk onderzoek bij zijn hondje heeft voorgedaan. Vanuit de zaal mochten de kinderen vragen stellen aan de dierenarts. Zo wilden zij weten of een kat echt negen levens heeft en wat het moelijkste is aan het vak van dierenarts.

Het DierenDiploma is een gratis lespakket ontwikkeld door de Stichting Met dieren meer mens. Belangrijkste doelstelling van het DierenDiploma is kinderen te leren verantwoord om te gaan met huisdieren. Inmiddels hebben al ruim 500.000 kinderen van (combi)groep 5 een DierenDiploma gehaald en vandaag zijn daar weer ruim honderd kinderen bij gekomen!
Goed zorgen voor dieren is een verantwoordelijkheid van iedereen. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat samen met houders, sectororganisaties en dierenwelzijnsorganisaties voor een betere dierenwelzijn. In de brief over dierenwelzijn die minister Schouten vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat zij de mogelijkheden verkent om de duur van het tansport van levend slachtvee te verkorten. Om potentiële kopers te helpen bij het kiezen van een goede verkoper van een pup ondersteunt minister Schouten de Dierenbescherming bij hun verkenning naar een keurmerk voor kleinschalige hondenfokkerij. En er komt een paspoortplicht voor elke hond vanaf 2020.

Minister Schouten: ‘Werelddierendag is een goede aanleiding om stil te staan bij het welzijn van onze dieren. Op het gebied van dierenwelzijn doet Nederland het goed, maar er blijven aandachtspunten. Iedereen die een dier onder zijn hoede heeft, een eigenaar, een fokker of een transporteur, is op dat moment verantwoordelijk voor het welzijn van het dier. Alleen met dat besef kan het welzijn van dieren verder verbeterd worden. Samen met de houders, sectororganisaties, ketenpartijen en dierenwelzijnsorganisaties werken we hier hard aan.’

Nederland is Europees en internationaal een belangrijke speler als het gaat om de export van dieren voor de slacht en fok. Dat zorgt voor veel transporten. Samen met handelaren, vervoerders, slachthuizen, LTO en dierenwelzijnsorganisaties wordt besproken hoe het internationale vervoer van levende slachtdieren teruggebracht kan worden. Daarbij wordt gedacht aan het vervoeren van hammen in plaats van varkens. Ook zal er besproken worden over de inzet van alternatieven voor de lange afstand transporten van andere dieren, zoals jonge kalveren. Voor fokvee (vooral runderen) gaat minister Schouten in gesprek met de sector over alternatieven, zoals het vervoer van sperma in plaats van levende dieren. Daarnaast wordt de handhaving op het transport van dieren aangescherpt. Dat betekent dat er minder waarschuwingen worden uitgedeeld en eerder wordt beboet bij overtredingen.

Nederland blijft zich, samen met andere koploperlanden, inzetten voor een verbetering van het dierenwelzijn en een gelijk speelveld in Europa en daarbuiten. Internationaal zet de minister zich in voor de verbetering van de welzijnsstandaarden voor varkens en legkippen. Ook wil Schouten dat er meer aandacht is voor dierenwelzijn bij onderhandelingen over associatie- en vrijhandelsovereenkomsten. Het EU-platform dierenwelzijn, via een werkgroep onder voorzitterschap van Nederland, buigt zich over het welzijn en gezondheid bij de handel in puppy’s.

Om potentiële kopers te helpen bij het kiezen van een goede verkoper van een pup ondersteunt minister Schouten de Dierenbescherming bij hun verkenning naar een keurmerk voor kleinschalige hondenfokkerij. Daarnaast komt een lijst met huis- en hobbydieren waarmee duidelijk wordt welke zoogdieren makkelijker te houden zijn en welke niet. Ook loopt er een onderzoek naar de aard en omvang van de misstanden in de puppyhandel.

Vanaf 1 januari 2020 moet elke hond in Nederland een Europees paspoort hebben. Met een paspoort weten de kopers waar een hond vandaan komt en welke inentingen de hond heeft gehad. Dit paspoort kan alleen door een dierenarts worden afgegeven. Het risico wordt dan kleiner dat een buitenlandse hond een Nederlands paspoort krijgt. In dit document staat het land van herkomst en fokker. Ook wordt het paspoort gekoppeld aan de registratie van de hond. Dierenartsen en erkende chippers worden verantwoordelijk voor een correctie geboorteregistratie, in plaats van de fokker. Handelaren en fokkers kunnen dan niet meer doen alsof er sprake is van een gelegenheidsnestje of een buitenlandse hond als Nederlandse hond verkopen.

In Nederland is het couperen van oren en staarten bij dieren (bijvoorbeeld paarden en honden) verboden, tenzij er een medische noodzaak is. Het wordt verboden gecoupeerde dieren tentoon te stellen ongeacht of er sprake is van een medische noodzaak. Het streven is dit per 1 januari 2020 in te laten gaan.
Jaarlijks maken nog steeds tienduizend honden de gang naar het asiel. Veel meer honden gaan van hand tot hand via de sociale media. De overheid maakt plannen voor een verplichte cursus, na aanschaf. De Koninklijke Hondenbescherming is van mening dat dit te laat is. Daarom lanceert zij vandaag de webtool ‘eenhondvoormij.nl’ die toekomstige hondenbezitters nog voor de aanschaf helpt bij het maken van de juiste keuzes.

De afweging aan een hond te beginnen is vaak veel sneller gemaakt dan verstandig is. Verplicht cursus vooraf, voor je aan een hond begint, maakt duidelijk dat aan een hond beginnen meer vraagt. ‘Het zou net zo normaal moeten zijn je hondvaardigheidsbewijs te halen voor je aan een hond begint, als het is om een rijbewijs te halen, voor je zelfstandig in de auto stapt’, zegt woordvoerder Just de Wit. Meer bewustzijn voor de aanschaf dat een hond (veel) tijd, geld, gezelschap en opvoeding vraagt, voorkomt problemen achteraf.

De vandaag gelanceerde site eenhondvoormij.nl, bevat kennistoetsen, filmpjes en een echte woefwijzer om wijzer aan een hond te beginnen. Het is een stap richting een door de overheid verplichte cursus en kan nu al door iedere toekomstige hondenbezitter bezocht en benut worden om doordacht en verantwoord aan een hond te beginnen.
Demeter brengt biologisch dynamische fruit- en groentedrankjes die het dichtst bij de  natuur staan. De flesjes hebben 25 eurocent aan statiegeld waardoor ze weer opnieuw gebruikt worden. Voeding vol levenskracht met karakter en dat kan je drinken in het enige echte kattenkasteeltje in Nederland: Kattencafe Theesalon 't Gooi

Bel voor reserveringen voor een high tea, theetafel of zomaar een theetje met: 06 53 64 30 46.

Studio 23 op het Mediapark is het honk voor een heuse Hilversumse talkshow. Echter maar gedurende Ă©Ă©n dag. De talkshow, die ’#Aan tafel’ heet, komt niet op tv, maar wordt zondag live ’uitgezonden’ via Youtube en Facebook in het kader van de Open Studio Dagen in de Dutch Media Week.

In de eerste ronde, om 11 uur, schuiven naast Peter Schavemaker, schrijver van het boek ’100 jaar mediastad’, Sandra Hermann en haar lievelingskat Miss Victoria aan. Vicky is een van de bewoners van theesalon-kattencafĂ© ’t Gooi dat Sandra Hermann drijft.
Kim Feenstra gaat 2000 dieren steriliseren. Zij zet zich als ambassadrice van Stichting Dierenhulp in om dieren te helpen en leed te voorkomen. Steriliseren is de oplossing die helpt, diervriendelijk is en leed voorkomt. “Kijk, dieren die op straat leven, wel of geen eigenaar hebben fokken helaas maar door. De problemen die daardoor ontstaan zorgen weer voor nog meer ellende. Dode dieren op straat, ziek, mager en kansloos lopen velen dagelijks op straat. Terwijl een simpele ingreep zorgt voor minder dieren en bovendien veel gezondere dieren.”

Kim heeft op haar vele reizen al zoveel ellende gezien met dieren dat ze vol overgave het vrijwilligerswerk van Stichting Dierenhulp als Ambassadrice steunt. “Het zijn mensen met het hart op de juiste plek en al een jarenlange ervaring op dit vlak. Bovendien is het een diervriendelijke aanpak die direct bij de bron al veel leed voorkomt. Maar we moeten wel zorgen dat er voldoende geld is om het te kunnen doen. Met 3 euro per maand help je al geweldig mee. En zeg nu zelf wat is 3 euro per maand? Een wijntje minder of zo…”

Sichting Dierenhulp is al jaren grootschalig aan het steriliseren op de Nederlandse eilanden Curacao en Bonaire. Enkel op Curacao jaarlijks al meer dan 1600 dieren die op kosten van Stichting Dierenhulp bij de dierenartsen geholpen worden. Steeds meer overheden en instanties hebben deze aanpak overgenomen omdat het diervriendelijk is.

Wil jij Kim Feenstra helpen het doel van 2000 ingrepen te halen ga dan naar www.dierenhulp.nl en meld je aan. Noot voor de redactie niet voor publicatie; Meer informatie over het vrijwilligerswerk van Stichting Dierenhulp is beschikbaar. Neem daarvoor contact op met Initiatiefnemer Mark Vos, via 0412 403808 of mobiel 06 29568760 Contact via mail: info @ dierenhulp.nl Website: www.dierenhulp.nl
Lord Assad, the leader of the 9 Aristo-Cats at catcafe: Kattencafe Theesalon 't Gooi in the Netherlands is checking his favorite catfood which was delivered today. ' Lily's Kitchen,' is an organic catfood with natural ingredients and 65% meat.
He is in love with the Catch of the Day (salmon and prawns).
See more about Lord Assad at the website: www.kattencafetheesalon.nl
It’s truly such a good feeling to realize we were able to change lives of 4 innocent souls..
Pappai and Sia were two of our special need cats, Pappai being fully blind after the head trauma he suffered from and Sia lost one of his eyes after being found on roads with bad eye infection.
Happy was a Persian cat found in abudhabi after her owners dumped her on roads and Calico was an Arabian Mau who came to us as a day old and was bottle fed by us until grown..

We would like to thank the amazing Doggy Be and Naema Almuhairi for their generous donation towards their flight cost.

Thank you ladies for donating and supporting us,We are truly thankful and appreciate it from the bottom of our hearts.

And thank you to all our lovely supporters who contributed towards their vet bill costs. Hand in hand we have changed lives of 4 souls, They are worth all the hard work we have been through
 
Selfportrait as the witch SnowWhite, September 2012 Sandra is authentic and natural. Like her pictures. No photoshop is used. She loves trees, animals and all which is natural straight from nature.
Uit onderzoek in Frankrijk, Duitsland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat in bijna een vijfde van de advertenties ivoor te koop wordt aangeboden of producten waarvan wordt vermoed dat ze ivoor bevatten

Het rapport Disrupt: Wildlife Cybercrime – Uncovering the scale of online wildlife trade dat vandaag door het International Fund for Animal Welfare (IFAW) is gepubliceerd, geeft een overzicht van de enorme aantallen levende dieren en hun lichaamsdelen die op internet te koop worden aangeboden, en laat zien hoe deze handel de dieren in hun voortbestaan bedreigt. Dit rapport maakt onderdeel uit van een lange reeks eerdere onderzoeken en beschrijft de uitdagingen Ă©n kansen waar natuurbeschermers, overheden en particuliere organisaties tegenaan lopen in de strijd om wildlifecriminaliteit online te stoppen.

Gedurende 6 weken onderzoek in Frankrijk, Duitsland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk in 2017, ontdekte een team van IFAW-deskundigen en onderzoekers duizenden onlineadvertenties voor de verkoop van kwetsbare en met uitsterven bedreigde dieren en producten van deze dieren. Het IFAW telde 5.381 advertenties verspreid over 106 webwinkels, veilingsites en sociale media platforms. Er werden 11.772 dieren en producten van kwetsbare en met uitsterven bedreigde soorten geregistreerd, met een totale marktwaarde van 3.942.329 miljoen Amerikaanse dollar.

“Voor het eerst in Europa heeft het IFAW onderzoek gedaan naar de snelgroeiende handel in wilde dieren via sociale media", meldt Rikkert Reijnen, hoofd van het programma Wildlife Crime van het IFAW. “Dit betreft maar een gering percentage van de totale handel via internet. We moeten echter wel bedenken, dat dit vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg is. De handelaren opereren waarschijnlijk in het diepste geheim."

Disrupt: Wildlife Cybercrime onthult dat de internethandel in ivoor of in producten die vermoedelijk ivoor bevatten een hardnekkig probleem is: in bijna een vijfde van alle advertenties worden deze producten te koop aangeboden. Daarnaast gaat het in verreweg de meeste gevallen (80%) om levende dieren. Hieruit blijkt dat het houden van exotische huisdieren (schildpadden, papegaaien, uilen, apen en zelfs grote katten) populair is. Levende reptielen, vooral land- en zeeschildpadden, vormden de overgrote meerderheid (45%) van alle diersoorten waarover werd gerapporteerd. Bijna een kwart van de overige dieren bestond uit vogels, waaronder grijze roodstaartpapegaaien, een met uitsterven bedreigde soort. Ook waren andere zoogdiersoorten vertegenwoordigd, zoals katten, primaten, beren en neushoorns.

“Omdat de illegale handel in wilde dieren in meerdere opzichten een bedreiging vormt voor dieren, is een aanpak over een breed front vereist", aldus Reijnen. “Met het uitbrengen van dit rapport laat het IFAW zien dat ze zich in zal blijven zetten om alle belanghebbenden vanuit zowel de overheid als de particuliere sector bij elkaar te brengen voor het geven van voorlichting, educatie en om de strijd tegen online wildlifecriminaliteit te ondersteunen. Simpel gezegd: je hebt een netwerk nodig om een netwerk te verslaan.”

“Dit betekent dat overheden in allerlei landen zullen moeten investeren in handhavingscapaciteit waarmee de criminelen kunnen worden opgespoord en vervolgd. Voor de particuliere sector betekent dit, dat veilingsites, webshops en sociale media tot verboden terrein moeten worden verklaard voor handelaren in wilde dieren die zich via deze platforms willen verrijken. Ook de consument kan helpen, door zijn ogen en oren goed de kost te geven en mogelijk illegale advertenties en berichten te melden aan de hostingbedrijven", zegt Reijnen.

Onder aansporing van het IFAW hebben 15 online technologiebedrijven beleid met betrekking tot wildlife ingevoerd. In maart 2018 richtten het IFAW, het WWF en TRAFFIC, samen met 21 ondernemingen gericht op online technologie, de Global Coalition to End Wildlife Trafficking Online op. Gezamenlijk willen zij een sectorbrede aanpak ontwikkelen, die de illegale handel in wilde dieren in 2020 met 80% moet hebben teruggebracht.
De campagne voor 0% BTW op biologische voeding die een groep van meer dan 150 biologische speciaalzaken begin november startte, is vandaag afgesloten met het aanbieden van de petitie aan de Tweede Kamer. Bijna 80.000 betrokken consumenten hebben hun handtekening gezet. De campagnevoerders vinden dat productie en consumptie van biologische voeding extra gestimuleerd zouden moeten worden en dat het niet helpt als de prijs door oneerlijke belasting relatief hoog blijft.

Een boodschappentas met biologische voeding lijkt misschien een paar euro’s duurder, maar eigenlijk klopt dat niet. Biologische voeding heeft namelijk minder verborgen maatschappelijke kosten voor milieu, gezondheid, water, biodiversiteit en bodem. De productie van biologische voeding bespaart de belastingbetaler aantoonbaar veel geld, bijvoorbeeld voor waterzuivering. Met de petitie ‘geen BTW op Bio’ willen de bio-winkeliers en 80.000 burgers bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht extra wordt belast en het kabinet ertoe bewegen de BTW op biologische voeding per 2019 niet te verhogen naar 9%, maar juist te verlagen naar 0%, om een gelijk speelveld te creĂ«ren tussen biologische en niet-biologische voeding.

De campagne is een initiatief van de Biowinkelvereniging waarin onder andere de biologische speciaalzaken van Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel samenwerken. Zij zijn samen ten strijde getrokken, daarbij ondersteund door prominente experts en onderbouwd met onderzoeken, rapporten en publicaties, om consumenten middels 5 thema’s te laten zien hoe met biologische voeding geld bespaard kan worden, nu Ă©n in de toekomst. Daarnaast om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor de petitie ‘geen BTW op Bio’. Vandaag was de officiĂ«le overhandiging van deze petitie en konden de initiatiefnemers bijna 80.000 handtekeningen van betrokken consumenten aanbieden aan de Tweede Kamer. Roosmarijn Saat, voorzitter Biowinkelvereniging: ‘Wij zijn er trots op dat zoveel betrokken consumenten hun steun hebben betuigd aan ons initiatief. Wij vinden het krom dat het belastingtarief op biologische voeding gelijk is aan het belastingtarief op niet-biologische voeding. Sterker nog; de geplande BTW-verhoging van 6% naar 9% gaat er zelfs voor zorgen dat het absolute prijsverschil met niet-biologische producten nog groter wordt. Zolang we niet de echte kosten van ons eten betalen, blijft de prijsafstand tussen biologische en niet-biologische voeding oneigenlijk groot. Wij hopen dat ze in Den Haag nu ook zien hoe krom dit is en totaal niet past bij de noodzakelijke transitie naar verduurzaming van ons voedselsysteem.’

De initiatiefnemers van de campagne werden vandaag begeleid door Volkert Engelsman van biologisch handelsbedrijf EOSTA en door Trouw uitgeroepen tot de meest invloedrijke duurzame Nederlander van 2017. De afgelopen jaren heeft hij veel werk verzet om de echte kosten van voeding in kaart te brengen. Uit het onderzoeksrapport True Cost of Food in Food, Farming and Finance, dat EY en Soil & More Impacts in samenwerking met de FAO hebben uitgevoerd, blijkt dat  de verborgen kosten voor biologische voeding lager zijn dan voor niet-biologische voeding, als je kijkt naar klimaat, bodem, water, biodiversiteit en gezondheid.

‘Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop’, concludeert Engelsman. Hij zette begin november de eerste handtekening voor de campagne en is trouwe supporter van de actie in de biologische speciaalzaken.
Vanaf 18 april is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling ‘Nederland Zoemt’ te zien. Samenwerkende musea komen in actie voor de wilde bij om te stimuleren dat er meer voedsel- en nestgelegenheden komen. Het gaat namelijk niet zo goed met de bijen; hun aantal neemt snel af. De expositie toont het belang van de bijen voor de mens en de kwetsbare positie van deze insecten. ‘Nederland Zoemt’ is te zien 31 augustus 2018

Van de ruim 350 soorten wilde bijen is de helft bedreigd. Het leefgebied van bijen verdwijnt onder andere door verstedelijking en grootschalige landbouw. Daarnaast worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt die ook insecten doden, maar deze insecten zijn juist heel belangrijk voor planten. Onze eetbare gewassen zijn zelfs voor tachtig procent afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Centraal in deze aansprekende tentoonstelling staat de vraag wat we zelf kunnen doen om de wilde bij te helpen.

Het Museon is Ă©Ă©n van de elf musea waar deze kleine tentoonstelling komt te staan. De expositie is ontwikkeld door de SNNC, het samenwerkingsverband van natuurmusea in Nederland en is onderdeel van de landelijke campagne ‘Nederland Zoemt’. Op 21 en 22 april organiseert ‘Nederland Zoemt’ een Nationale Bijentelling om de bijen beter in kaart te brengen. Voor meer informatie: www.nederlandzoemt.nl

De deelnemende musea hebben bijgedragen aan de inhoud van de tentoonstelling en het educatief materiaal dat voor familiepubliek beschikbaar komt.

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. De centrale tentoonstelling ‘One PLanet’ is gebaseerd op de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties die mensen inspireren bij te dragen aan een veilige en duurzame wereld voor de toekomst. ‘Nederland Zoemt’ sluit aan bij doel 15, ‘Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit’.
Komt Vicky vannacht wel of niet op de radio? Daarover dubt de Hilversumse fotografe Sandra Hermann, nu ze is uitgenodigd om op te komen draven voor de live uitzending van ’Dit is de nacht’ op NPO Radio 1. Leuk hoor, om je met je kat te laten interviewen. Maar de uitzending start wel om half vier dinsdagochtend!

Vicky is een van de negen voormalige zwerfpoezen die Hermann meenam uit Dubai naar Hilversum, om met hen een kattencafĂ© te drijven. Eigenlijk heet ze Miss Victoria maar zoals alle andere ’aristocats’ zoals Hermann ze minzaam noemt, heeft zij een koosnaampje.

Meer bij de Gooi- en Eemlander.

Terugluisteren 17 april vanaf 03.30 uur

Vandaag overhandigen het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en de wereldwijde campagnebeweging Avaaz meer dan 1,2 miljoen handtekeningen aan Karmenu Vella, Eurocommissaris voor Milieu, maritieme zaken en visserij en roepen de Europese Commissie op een algeheel verbod in te stellen voor de handel in olifantenivoor.

Elk jaar worden in Afrika meer dan 20.000 olifanten gedood en de populatie is gedaald tot een absoluut dieptepunt. Met bijna 200.000 handtekeningen verzameld door het IFAW en meer dan een miljoen door Avaaz werken beide organisaties samen om een krachtige boodschap van hun EU en andere supporters over te brengen aan de Europese Commissie, waarin wordt opgeroepen tot het nemen van dringende maatregelen om olifanten voor uitsterven te behoeden.

De EU herziet momenteel haar beleid inzake ivoor. Als onderdeel van hun campagnes willen het IFAW en Avaaz dat burgers in Europa en de rest van de wereld, die oproepen om een einde te maken aan de ivoorhandel in de EU, worden gehoord. Uit peilingen blijkt dat 65 procent van de EU-burgers wil dat de handel stopt. Wetshandhavers melden dat de illegale ivoormarkt steeds meer het terrein wordt van de georganiseerde misdaad. In feite zijn de smokkelaars van ivoor vaak dezelfde mensen die zich bezighouden met drugssmokkel en illegale wapenhandel.  "Stroperij voor ivoor vormt de belangrijkste directe bedreiging voor het overleven van olifanten in het wild. De handel in ivoor is een mondiaal probleem. Wereldwijd is de EU een van de grootste exporteurs van ivoor. Antiek bewerkt ivoor wordt in enorme hoeveelheden van EU-landen naar AziĂ« geĂ«xporteerd. Deze handel in ivoren beelden en armbanden voedt de vraag in AziĂ«, wat ervoor zorgt dat er meer olifanten in het wild worden gedood", zegt Staci McLennan, EU-kantoordirecteur bij het IFAW.

Er is een groeiend momentum voor het verbieden van ivoorhandel om stropers te bestrijden en illegale handel in wilde dieren te stoppen. In 2016 hebben de Verenigde Staten voorschriften aangenomen om de meeste import en export van ivoorproducten een halt toe te roepen. Frankrijk heeft een verbod met bepaalde vrijstellingen ingevoerd. Sinds dit jaar is de markt voor ivoor in China gesloten. Hong Kong heeft aangegeven hetzelfde te zullen doen en het Verenigd Koninkrijk is op weg naar een alomvattend verbod met enkele vrijstellingen in aanloop naar de Conferentie over Illegale Handel in Wilde Dieren, later dit jaar in Londen.

Vorige week sloten 32 Afrikaanse landen en drie presidenten zich aan bij de oproep tot actie en tekenden de Avaaz-petitie om de ivoorhandel in de EU te sluiten. "Europa moet kiezen tussen ivoor of olifanten", zegt Bert Wander, campagnedirecteur bij Avaaz. "Over de hele wereld sluiten de ivoormarkten en overal vragen mensen, gesteund door tientallen landen, om een verbod op de massale ivoorhandel in Europa om olifanten te helpen redden. De vraag is of Commissaris Vella naar hen luistert, of alleen meer excuses gaat verzinnen?"

Eerder in maart hebben 21 technologie-, e-commerce- en sociale-mediabedrijven in samenwerking met het WWF, het IFAW en TRAFFIC zich aangesloten bij de allereerste wereldwijde coalitie om de online handel in wilde dieren te stoppen. Als lid van deze coalitie beloven technologiebedrijven samen te werken om de handel in wilde dieren op verschillende platforms tegen 2020 met 80% te verminderen. Daarnaast publiceert het IFAW binnenkort een nieuw onderzoeksrapport over de omvang en aard van de handel in beschermde levende dieren en hun lichaamsdelen via online marktplaatsen en sociale mediaplatforms in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. "Antiek bewerkt ivoor wordt momenteel openlijk online en offline verkocht in Europese landen. Dit maakt het relatief gemakkelijk voor criminelen om illegaal ivoor van gestroopte olifanten te witwassen, omdat vers ivoor niet te onderscheiden is van antiek ivoor zonder gedetailleerde en dure DNA-analyse. Leiderschap van de EU is van cruciaal belang voor het voortbestaan van olifanten. Er is geen andere weg voor de EU dan China en het Verenigd Koninkrijk te volgen en de rol van de EU in de stroperijepidemie te beëindigen", zegt Rikkert Reijnen, programmadirecteur Wildlife Crime bij het IFAW.

Ondertussen zal Avaaz de resultaten publiceren van een onderzoek naar illegaal ivoor dat openlijk in Europa wordt verhandeld. De eerste resultaten van het onderzoek, waarbij ivoor legaal gekocht in heel Europa is gedateerd door middel van koolstofdatering, tonen aan dat men modern ivoor illegaal laat doorgaan voor antiek. De volledige resultaten worden in juni verwacht.

Een krachtig standpunt van de EU ten aanzien van deze kwestie is van essentieel belang om het grootste levende landzoogdier een redelijk vooruitzicht op overleving te geven. Als de belangrijkste donor voor de instandhouding van de biodiversiteit speelt de EU een sleutelrol om Afrikaanse landen te ondersteunen bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad en corruptie en om de vraag van de consument naar ivoor tegen te gaan. Het IFAW, Avaaz en meer dan 1,2 miljoen burgers hopen deze zomer van de Europese Commissie meer te horen over de tussentijdse evaluatie van het Europees Actieplan tegen de illegale handel in wilde dieren en over stevige vervolgstappen om ivoorhandel in de Europese Unie aan te pakken.
Bijenvolken hebben het moeilijk. Door verstedelijking en gewasbestrijding is er sprake van bijensterfte. Een kwalijke ontwikkeling, omdat bijen voor bestuiving van planten zorgen en een cruciale rol spelen in de voedselkringloop. Ook produceren ze grondstoffen zoals honing, bijenwas en propolis, die al eeuwenlang medicinale toepassingen kennen.

Om de bijenpopulatie in Twente een steuntje in de rug te geven, heeft MST besloten om verspreid over het dakoppervlak van zijn gebouwen 10 bijenkasten te plaatsen. Dit past in het streven om het groenste ziekenhuis van Nederland te zijn.

Bij de nieuwbouw van het pand werd destijds al rekening gehouden met de zwaarste eisen op het gebied van duurzaamheid. In de nabije omgeving van MST (een bij heeft een actieradius van 3 kilometer per honingtocht) is voldoende parkachtig terrein om 10 volken te onderhouden.

De productie van de MST-volken (zo’n 200 kilo honing per jaar, 500 gram propolis) komt ten goede aan het ziekenhuis. Al sinds de oudheid gebruikt de mensheid de desinfecterende eigenschappen van honing bijvoorbeeld voor behandeling van complexe wonden. De propolis kan dienen als basis voor natuurlijke antibiotica. Van de was worden kaarsjes gegoten voor de stiltekapel. Zo dekken de bijen hun eigen kosten.

De eerste bijenkasten worden aankomende zondag geplaatst.


Woensdag 14 maart is Prinses Irene voor de eerste keer in de Boomfeestdag-geschiedenis aanwezig bij de nationale viering van de Boomfeestdag. Dit traditionele evenement wordt dit jaar voor de 62ste keer gevierd en wel in gemeente Oldambt, provincie Groningen. De prinses gaat samen met 400 kinderen uit Oldambt in debat over het belang van bossen Ă©n het belang van een Kinderminister voor natuur en milieu. Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde leidt het GroenDebat. De prinses plant vervolgens samen met 400 kinderen meer dan 1000 bomen in dorpsbos De Hoogte van Staatsbosbeheer en plant de laatste boom van de Bomencirkel in het unieke nieuwe woon-en recreatiegebied van de gemeente, Blauwestad. Haar zus Prinses Beatrix plant op dat moment in Utrecht ook een boom.

Prinses Irene zet zich al jaren in voor het belang van bomen in de natuur en vooral dat kinderen de waarde van bomen voor ‘moeder Aarde’ inzien. Daarom is ze ook bereid om in De Hoogte het startsein te geven voor het planten van 1000 bomen. Deze worden geplant als start van de landelijke Essenvervang-campagne van Staatsbosbeheer. In ons land zijn zo’n 80% van de essen aangetast door de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waaraan veel essen dood gaan.Vanuit veiligheidsoverwegingen worden aangetaste essen langs wegen en paden verwijderd.  Op veel plekken waar essen zijn verwijderd worden nieuwe bomen geplant. Dat gebeurt niet alleen vandaag maar de komende jaren.

De impact van de essentaksterfte op de dorpsbossen in Groningen is groot. Na Flevoland is Groningen de zwaarst getroffen provincie. .

In Blauwestad plant de prinses niet alleen: zij wordt geholpen door kinderen, gedeputeerde Staghouwer (verantwoordelijk voor Blauwestad), burgemeester Pieter Smit en de algemeen directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen.

In deze Bomencirkel wordt ook een boom wordt geplant als eerbetoon aan de vorig jaar overleden ere-ambassadeur van de Boomfeestdag Sandra Reemer en oud-voorzitter Gerrit Braks. Deze boom wordt geplant door Albert Verlinde, Vajèn (On Your Feet), (Groninger)Jacques d’Ancona en de Voice of Holland-deelnemers Kira Dekker (uit Oldambt) en Demi van Wijngaarden.
Vroeger gooide je brood in de sloot en waren de eendjes blij. Maar aan die nostalgie, komt nu een eind. Jammer voor eendjes (maar eendjes kunnen best zélf hun voedsel zoeken, hoor) en voor peuters en kleuters. Maar ook voor de rat. En daar gaat het hier om.

Veel mensen gooien brood in het water voor de eendjes. Maar brood in de sloot zorgt ervoor dat blauwalg sneller groeit. En blauwalg is giftig. Ook gaat het water stinken. En eten trekt ratten aan! Als het tegenzit, wordt u van ratten ziek.

Op een aantal locaties in Amsterdam gaat daarom een voerverbod voor eendjes in werking. Nieuw-West is het eerste Amsterdamse stadsdeel dat vanaf 1 april een voerverbod invoert. Wie voert, kan een boete krijgen van 70 euro.

Ratten leven graag in de stad. Hier zijn namelijk pakhuizen, vlieringen, spouwmuren, rioolbuizen, dakgoten en vuilstortplaatsen. Ratten zijn graag in buurten met oude huizen met veel ingangen, zoals in de Pijp, Transvaalbuurt, Kinkerbuurt. Het advies is dan ook: maak kruipruimtes dicht. Ratten in huis herkent u aan keutels. Rattenkeutels zijn grijsbruin en circa 2 centimeter lang en 0,5 centimeter dik. Misschien ziet u ook vettige sleepsporen. Dat komt dan van het ‘buikvet’. De rat sleept namelijk met zijn buik over de grond.

Eigenlijk wordt een rattenplaag meestal veroorzaakt door de mens zélf. Ratten zijn dol op u als er veel te halen valt. Macaroni in de tuin, oude gehaktballen of couscous in de vuilnisbak, beschimmeld brood in de gracht, patat op straat, een grote composthoop of een rijk gevulde moestuin: overheerlijke rattenhapjes. Een rat met flinke honger kan ook zo uw konijn, cavia of kip aanvallen. Het bestrijden van ratten begint dus bij u: laat geen voedselresten slingeren. En voer géén eendjes.

Het woord ongedierte is passe. Een dier is een dier. Maar ratten kunnen de Ziekte van Weil verspreiden met hun speeksel, uitwerpselen en urine. Ze hebben ook vervelende beestjes bij zich als vlooien, luizen, teken, wormen en mijten. Ratten vreten aan hout, leidingen en elektriciteitskabels, waardoor schade kan ontstaan aan bouwwerken en machines. En trouwens, ook uw hond of kat kan door knaagdieren overgebrachte ziektes oplopen.
Sandra Hermann's handelskenmerk: Haar haar en armen zijn altijd hetzelfde van 40 jaar geleden tot op heden.

Deze foto is gemaakt door G. Feuth Photography met Piotre, de rustige en tamme wolf van de Vlaamse schrijver en beeldhouwer Achilles Cools tijdens de zomer van 2001. Sandra Hermann was toen 39 lentes.

Binnenkort (April 2018) viert zij haar 56e lente-jaar en dan verschijnen een aantal recente zelfportretten met bijzondere onderwerpen.

Kijk uit naar a.s. maart 2018
Jaarlijks worden er ongeveer 200 pups geboren bij KNGF Geleidehonden. Met name de komende maanden zijn er flink wat jonge honden die hun nest gaan verlaten. Voor deze pups zoekt de organisatie op korte termijn puppypleeggezinnen. Deze vrijwillige gezinnen zorgen het eerste levensjaar voor de pup en bereiden hem voor op zijn daadwerkelijke opleiding tot geleidehond. Want deze knappe honden kunnen niet zomaar iemand met een beperking bijstaan, daar gaat heel wat aan vooraf. U kunt een belangrijk deel uitmaken van dit bijzondere traject door een pup van KNGF Geleidehonden op te voeden voordat hij naar school gaat.

KNGF Geleidehonden fokt al haar geleidehonden zelf. De pups worden geboren bij fokgastgezinnen in huis, waar de moederhond woont. Als de pups 7,5 weken oud zijn, gaan ze naar een puppypleeggezin. Daar blijven ze ruim een jaar totdat ze hun opleiding tot geleidehond starten op de geleidehondenschool in Amstelveen. Tijdens deze periode kan de jonge hond veilig opgroeien, goede hondenmanieren leren en aan alles wennen waar hij later als geleidehond mee te maken krijgt, zoals openbaar vervoer, kinderen en andere dieren. Het puppypleeggezin is het fundament van de opleiding tot geleidehond.

Ingrid Nijman, hoofd van de afdeling Puppy- en Pleeggezinnenzorg: ‘Puppypleeggezinnen dragen een bijzonder steentje bij aan een prachtig doel; mensen met een beperking meer zelfstandigheid geven met een speciaal opgeleide hond.’ Als de geleidehond aan zijn basisopleiding bij KNGF Geleidehonden begint, wordt er bekeken of de hond blindengeleidehond wordt voor iemand met een visuele beperking, assistentiehond voor naast de rolstoel, autismegeleidehond voor een kind met autisme of buddyhond voor een (oud-)geĂĽniformeerde met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

‘Het opvoeden van een KNGF-pup gaat niet vanzelf’, vertelt Ingrid Nijman. ‘Het kost tijd en aandacht, maar het is ook ontzettend leuk werk. Het is fantastisch om te zien hoe zo’n kleine pup zich ontwikkelt tot een stabiele, gehoorzame volwassen hond, die daarna getraind kan worden als geleidehond.’ Als belangstellenden zich aanmelden als pleeggezin en een vragenlijst hebben ingevuld, komt een instructeur van Puppy- en Pleeggezinnenzorg langs voor een kennismakingsgesprek. ‘Daarin bespreken we de verwachtingen van beide zijden’, vertelt Ingrid. ‘Verder is dit gesprek belangrijk om een goede match te kunnen maken met een pup. Vanaf de geboorte kijken we al goed naar de karaktereigenschappen van een hond.’

Pleeggezin staat er niet alleen voor

Wie een pup van KNGF Geleidehonden mee naar huis krijgt, staat er niet alleen voor. Elk pleeggezin krijgt een instructeur toegewezen die regelmatig op bezoek komt en ondersteunt bij de opvoeding. Puppypleeggezinnen kunnen altijd contact opnemen met het servicebureau als ze vragen hebben of tegen dingen aanlopen. Daarbij krijgen ze toegang tot een e-learningprogramma, de noodzakelijke handleiding voor elk puppypleeggezin. Hierin is alles te lezen over de opvoeding en de socialisatie van de pup.

Lovely Miss Victoria works hard during her new life at www.kattencafetheesalon.nl since she is the Leading Lady Cat since 1st of April 2015. Here she is entertaining the children during a High Tea Birthday party, december 2017 Miss Victoria is a streetcat from Deira, Dubai and rescued in May 2013.

Van meer bewustwording over het houden van huisdieren tot de aanpak van bijthonden en de rattenproblematiek. Dierenwelzijn is een van de speerpunten van gemeente Rotterdam. Van de eerste Nota Dierenwelzijn van Rotterdam zijn vele acties uitgevoerd om het dierenwelzijn en de kennis erover te vergroten.

Wethouder Eerdmans: “In ons Kendoe-akkoord spraken we af meer aandacht te schenken aan het welzijn van de dieren in onze stad. Met deze nota hebben we mooie stappen gezet. Er is meer aandacht voor onnodig dierenleed en in de aanpak tegen dierenmishandeling wordt intensiever samengewerkt tussen stadswachten en de dierenpolitie. Er is een nieuwe aanpak tegen rattenoverlast en agressieve honden gekomen. En mede dankzij onze lobby naar Den Haag zijn circussen met wilde dieren bij wet verboden.”

In samenwerking met de Dierenbescherming en dierenartsen werden 1.800 Rotterdamse katten gratis gechipt. Voordeel van het laten chippen is dat een kat snel weer kan worden herenigd met de eigenaar. Zo vermindert het aantal zwerfkatten in de stad.

Om het delen van kennis over dierenwelzijn tussen gemeente en de vele maatschappelijke partners vorm te geven, zijn er vijf kennistafels georganiseerd. Het meldpunt voor agressieve honden, dierenmishandeling en evacuatie tijdens rampen zijn hier bijvoorbeeld aan bod gekomen.

Andere acties vanuit de Nota Dierenwelzijn zijn de twee duiventillen die op panden aan het Stadhuisplein en het Binnenwegplein zijn geplaatst om de duivenoverlast tegen te gaan. Er werden vuurwerkvrije zones aangewezen in Hoogvliet, Delfshaven, Prins Alexander, Rozenburg en IJsselmonde rondom kinderboerderijen en maneges voor een rustiger Oud en Nieuw voor de dieren. En in de bedrijfsrestaurants van de gemeente zijn meer vegetarische producten te koop, naast de jaarlijkse Meatless Dierendag.
De familie Kluivert gaat samenwerken met Bont voor Dieren in de strijd tegen de bontkragen. Patrick, Rossana, Nino en Shane zetten zich belangeloos in tegen bont en steunen de campagnes van de dierenbeschermingsorganisatie. Als ambassadeurs van Bont voor Dieren verloten zij door hen gesigneerde items.

Het populaire gezin staat erom bekend een groot hart voor dieren te hebben. Ze twijfelden geen moment om verschillende items te signeren. Via de Instagram- en Facebookpagina van Bont voor Dieren zijn binnenkort een tas, t-shirt en zelfs een slabbetje voor de kleinste voetbalfans of dierenvrienden te winnen. Rossana Kluivert: “Miljoenen dieren worden jaarlijks gedood om te eindigen als bontkraag. Veel mensen weten niet dat deze dieren een verschrikkelijk leven hebben geleid en enkel voor hun vacht worden gedood. Deze verloting is een sympathieke manier om mensen bewust te maken van dit nutteloze dierenleed.”

Bont voor Dieren is erg blij met de hulp van het bekende gezin. Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Ik heb de familie Kluivert leren kennen als zeer betrokken mensen met een grote liefde voor dieren. Ik vind het geweldig dat zij kosten noch moeite sparen om dierenleed onder de aandacht te brengen van het grote publiek.“

Het is niet de eerste keer dat de familie Kluivert zich inzet voor Bont voor Dieren. Een paar jaar geleden hebben Patrick en Rossana Kluivert radiospotjes ingesproken waarin ze luisteraars opriepen geen bont te dragen. Ook Nino Wilkes werkte geheel belangeloos mee aan een online serie van Bont voor Dieren.