Vandaag overhandigen het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en de wereldwijde campagnebeweging Avaaz meer dan 1,2 miljoen handtekeningen aan Karmenu Vella, Eurocommissaris voor Milieu, maritieme zaken en visserij en roepen de Europese Commissie op een algeheel verbod in te stellen voor de handel in olifantenivoor.

Elk jaar worden in Afrika meer dan 20.000 olifanten gedood en de populatie is gedaald tot een absoluut dieptepunt. Met bijna 200.000 handtekeningen verzameld door het IFAW en meer dan een miljoen door Avaaz werken beide organisaties samen om een krachtige boodschap van hun EU en andere supporters over te brengen aan de Europese Commissie, waarin wordt opgeroepen tot het nemen van dringende maatregelen om olifanten voor uitsterven te behoeden.

De EU herziet momenteel haar beleid inzake ivoor. Als onderdeel van hun campagnes willen het IFAW en Avaaz dat burgers in Europa en de rest van de wereld, die oproepen om een einde te maken aan de ivoorhandel in de EU, worden gehoord. Uit peilingen blijkt dat 65 procent van de EU-burgers wil dat de handel stopt. Wetshandhavers melden dat de illegale ivoormarkt steeds meer het terrein wordt van de georganiseerde misdaad. In feite zijn de smokkelaars van ivoor vaak dezelfde mensen die zich bezighouden met drugssmokkel en illegale wapenhandel.  "Stroperij voor ivoor vormt de belangrijkste directe bedreiging voor het overleven van olifanten in het wild. De handel in ivoor is een mondiaal probleem. Wereldwijd is de EU een van de grootste exporteurs van ivoor. Antiek bewerkt ivoor wordt in enorme hoeveelheden van EU-landen naar Azië geëxporteerd. Deze handel in ivoren beelden en armbanden voedt de vraag in Azië, wat ervoor zorgt dat er meer olifanten in het wild worden gedood", zegt Staci McLennan, EU-kantoordirecteur bij het IFAW.

Er is een groeiend momentum voor het verbieden van ivoorhandel om stropers te bestrijden en illegale handel in wilde dieren te stoppen. In 2016 hebben de Verenigde Staten voorschriften aangenomen om de meeste import en export van ivoorproducten een halt toe te roepen. Frankrijk heeft een verbod met bepaalde vrijstellingen ingevoerd. Sinds dit jaar is de markt voor ivoor in China gesloten. Hong Kong heeft aangegeven hetzelfde te zullen doen en het Verenigd Koninkrijk is op weg naar een alomvattend verbod met enkele vrijstellingen in aanloop naar de Conferentie over Illegale Handel in Wilde Dieren, later dit jaar in Londen.

Vorige week sloten 32 Afrikaanse landen en drie presidenten zich aan bij de oproep tot actie en tekenden de Avaaz-petitie om de ivoorhandel in de EU te sluiten. "Europa moet kiezen tussen ivoor of olifanten", zegt Bert Wander, campagnedirecteur bij Avaaz. "Over de hele wereld sluiten de ivoormarkten en overal vragen mensen, gesteund door tientallen landen, om een verbod op de massale ivoorhandel in Europa om olifanten te helpen redden. De vraag is of Commissaris Vella naar hen luistert, of alleen meer excuses gaat verzinnen?"

Eerder in maart hebben 21 technologie-, e-commerce- en sociale-mediabedrijven in samenwerking met het WWF, het IFAW en TRAFFIC zich aangesloten bij de allereerste wereldwijde coalitie om de online handel in wilde dieren te stoppen. Als lid van deze coalitie beloven technologiebedrijven samen te werken om de handel in wilde dieren op verschillende platforms tegen 2020 met 80% te verminderen. Daarnaast publiceert het IFAW binnenkort een nieuw onderzoeksrapport over de omvang en aard van de handel in beschermde levende dieren en hun lichaamsdelen via online marktplaatsen en sociale mediaplatforms in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. "Antiek bewerkt ivoor wordt momenteel openlijk online en offline verkocht in Europese landen. Dit maakt het relatief gemakkelijk voor criminelen om illegaal ivoor van gestroopte olifanten te witwassen, omdat vers ivoor niet te onderscheiden is van antiek ivoor zonder gedetailleerde en dure DNA-analyse. Leiderschap van de EU is van cruciaal belang voor het voortbestaan van olifanten. Er is geen andere weg voor de EU dan China en het Verenigd Koninkrijk te volgen en de rol van de EU in de stroperijepidemie te beëindigen", zegt Rikkert Reijnen, programmadirecteur Wildlife Crime bij het IFAW.

Ondertussen zal Avaaz de resultaten publiceren van een onderzoek naar illegaal ivoor dat openlijk in Europa wordt verhandeld. De eerste resultaten van het onderzoek, waarbij ivoor legaal gekocht in heel Europa is gedateerd door middel van koolstofdatering, tonen aan dat men modern ivoor illegaal laat doorgaan voor antiek. De volledige resultaten worden in juni verwacht.

Een krachtig standpunt van de EU ten aanzien van deze kwestie is van essentieel belang om het grootste levende landzoogdier een redelijk vooruitzicht op overleving te geven. Als de belangrijkste donor voor de instandhouding van de biodiversiteit speelt de EU een sleutelrol om Afrikaanse landen te ondersteunen bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad en corruptie en om de vraag van de consument naar ivoor tegen te gaan. Het IFAW, Avaaz en meer dan 1,2 miljoen burgers hopen deze zomer van de Europese Commissie meer te horen over de tussentijdse evaluatie van het Europees Actieplan tegen de illegale handel in wilde dieren en over stevige vervolgstappen om ivoorhandel in de Europese Unie aan te pakken.
Bijenvolken hebben het moeilijk. Door verstedelijking en gewasbestrijding is er sprake van bijensterfte. Een kwalijke ontwikkeling, omdat bijen voor bestuiving van planten zorgen en een cruciale rol spelen in de voedselkringloop. Ook produceren ze grondstoffen zoals honing, bijenwas en propolis, die al eeuwenlang medicinale toepassingen kennen.

Om de bijenpopulatie in Twente een steuntje in de rug te geven, heeft MST besloten om verspreid over het dakoppervlak van zijn gebouwen 10 bijenkasten te plaatsen. Dit past in het streven om het groenste ziekenhuis van Nederland te zijn.

Bij de nieuwbouw van het pand werd destijds al rekening gehouden met de zwaarste eisen op het gebied van duurzaamheid. In de nabije omgeving van MST (een bij heeft een actieradius van 3 kilometer per honingtocht) is voldoende parkachtig terrein om 10 volken te onderhouden.

De productie van de MST-volken (zo’n 200 kilo honing per jaar, 500 gram propolis) komt ten goede aan het ziekenhuis. Al sinds de oudheid gebruikt de mensheid de desinfecterende eigenschappen van honing bijvoorbeeld voor behandeling van complexe wonden. De propolis kan dienen als basis voor natuurlijke antibiotica. Van de was worden kaarsjes gegoten voor de stiltekapel. Zo dekken de bijen hun eigen kosten.

De eerste bijenkasten worden aankomende zondag geplaatst.


Woensdag 14 maart is Prinses Irene voor de eerste keer in de Boomfeestdag-geschiedenis aanwezig bij de nationale viering van de Boomfeestdag. Dit traditionele evenement wordt dit jaar voor de 62ste keer gevierd en wel in gemeente Oldambt, provincie Groningen. De prinses gaat samen met 400 kinderen uit Oldambt in debat over het belang van bossen én het belang van een Kinderminister voor natuur en milieu. Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde leidt het GroenDebat. De prinses plant vervolgens samen met 400 kinderen meer dan 1000 bomen in dorpsbos De Hoogte van Staatsbosbeheer en plant de laatste boom van de Bomencirkel in het unieke nieuwe woon-en recreatiegebied van de gemeente, Blauwestad. Haar zus Prinses Beatrix plant op dat moment in Utrecht ook een boom.

Prinses Irene zet zich al jaren in voor het belang van bomen in de natuur en vooral dat kinderen de waarde van bomen voor ‘moeder Aarde’ inzien. Daarom is ze ook bereid om in De Hoogte het startsein te geven voor het planten van 1000 bomen. Deze worden geplant als start van de landelijke Essenvervang-campagne van Staatsbosbeheer. In ons land zijn zo’n 80% van de essen aangetast door de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waaraan veel essen dood gaan.Vanuit veiligheidsoverwegingen worden aangetaste essen langs wegen en paden verwijderd.  Op veel plekken waar essen zijn verwijderd worden nieuwe bomen geplant. Dat gebeurt niet alleen vandaag maar de komende jaren.

De impact van de essentaksterfte op de dorpsbossen in Groningen is groot. Na Flevoland is Groningen de zwaarst getroffen provincie. .

In Blauwestad plant de prinses niet alleen: zij wordt geholpen door kinderen, gedeputeerde Staghouwer (verantwoordelijk voor Blauwestad), burgemeester Pieter Smit en de algemeen directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen.

In deze Bomencirkel wordt ook een boom wordt geplant als eerbetoon aan de vorig jaar overleden ere-ambassadeur van de Boomfeestdag Sandra Reemer en oud-voorzitter Gerrit Braks. Deze boom wordt geplant door Albert Verlinde, Vajèn (On Your Feet), (Groninger)Jacques d’Ancona en de Voice of Holland-deelnemers Kira Dekker (uit Oldambt) en Demi van Wijngaarden.
Vroeger gooide je brood in de sloot en waren de eendjes blij. Maar aan die nostalgie, komt nu een eind. Jammer voor eendjes (maar eendjes kunnen best zélf hun voedsel zoeken, hoor) en voor peuters en kleuters. Maar ook voor de rat. En daar gaat het hier om.

Veel mensen gooien brood in het water voor de eendjes. Maar brood in de sloot zorgt ervoor dat blauwalg sneller groeit. En blauwalg is giftig. Ook gaat het water stinken. En eten trekt ratten aan! Als het tegenzit, wordt u van ratten ziek.

Op een aantal locaties in Amsterdam gaat daarom een voerverbod voor eendjes in werking. Nieuw-West is het eerste Amsterdamse stadsdeel dat vanaf 1 april een voerverbod invoert. Wie voert, kan een boete krijgen van 70 euro.

Ratten leven graag in de stad. Hier zijn namelijk pakhuizen, vlieringen, spouwmuren, rioolbuizen, dakgoten en vuilstortplaatsen. Ratten zijn graag in buurten met oude huizen met veel ingangen, zoals in de Pijp, Transvaalbuurt, Kinkerbuurt. Het advies is dan ook: maak kruipruimtes dicht. Ratten in huis herkent u aan keutels. Rattenkeutels zijn grijsbruin en circa 2 centimeter lang en 0,5 centimeter dik. Misschien ziet u ook vettige sleepsporen. Dat komt dan van het ‘buikvet’. De rat sleept namelijk met zijn buik over de grond.

Eigenlijk wordt een rattenplaag meestal veroorzaakt door de mens zélf. Ratten zijn dol op u als er veel te halen valt. Macaroni in de tuin, oude gehaktballen of couscous in de vuilnisbak, beschimmeld brood in de gracht, patat op straat, een grote composthoop of een rijk gevulde moestuin: overheerlijke rattenhapjes. Een rat met flinke honger kan ook zo uw konijn, cavia of kip aanvallen. Het bestrijden van ratten begint dus bij u: laat geen voedselresten slingeren. En voer géén eendjes.

Het woord ongedierte is passe. Een dier is een dier. Maar ratten kunnen de Ziekte van Weil verspreiden met hun speeksel, uitwerpselen en urine. Ze hebben ook vervelende beestjes bij zich als vlooien, luizen, teken, wormen en mijten. Ratten vreten aan hout, leidingen en elektriciteitskabels, waardoor schade kan ontstaan aan bouwwerken en machines. En trouwens, ook uw hond of kat kan door knaagdieren overgebrachte ziektes oplopen.