In kan je onbeperkt thee drinken van o.a. het nieuwste Spaanse merk: Tea Quiero met onbeperkte knuffels van 9 (ex-straat)- katten uit Dubai.
Ter gelegenheid van Werelddierendag organiseerde de Stichting Met dieren meer mens  voor de eerste keer de ‘DierenDiploma College Tour’. Maar liefst 109 kinderen van drie verschillende bassisscholen hebben meegedaan. Zij hebben het speciale DierenDiploma gehaald nadat ze waren getest hoe je beste moet omgaan met huisdieren.

Tijdens de DierenDiploma College Tour deden de kinderen een huisdierenquiz als examen. De groep van de Kees Valkensteinschool uit Vleuten presteerde het beste en werd uitgeroepen tot de ‘Diervriendelijkste school van 2018’. Zij mogen een mooie oorkonde aan de schoolmuur hangen.

De locatie van de DierenDiploma College Tour was in het kort geleden gerenoveerde historische Anatomiegebouw in Utrecht, waar vroeger in de collegezaal dierenartsen ook onderwijs volgden. De kinderen kregen een DierenDiploma les met theorie en praktijk.

De presentatie was in handen van Evelien de Bruijn, presentatrice van Hart van Nederland en tevens ambassadeur van de Stichting. Zij ontving als gasten dr. Nienke Endenburg, universitair docent aan de faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht en specialist in de relatie kind-dier. De tweede gast was dierenarts Piet Hellemans, die de inhoudelijke vragen vanuit het lespakket heeft behandeld en een lichamelijk onderzoek bij zijn hondje heeft voorgedaan. Vanuit de zaal mochten de kinderen vragen stellen aan de dierenarts. Zo wilden zij weten of een kat echt negen levens heeft en wat het moelijkste is aan het vak van dierenarts.

Het DierenDiploma is een gratis lespakket ontwikkeld door de Stichting Met dieren meer mens. Belangrijkste doelstelling van het DierenDiploma is kinderen te leren verantwoord om te gaan met huisdieren. Inmiddels hebben al ruim 500.000 kinderen van (combi)groep 5 een DierenDiploma gehaald en vandaag zijn daar weer ruim honderd kinderen bij gekomen!
Goed zorgen voor dieren is een verantwoordelijkheid van iedereen. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat samen met houders, sectororganisaties en dierenwelzijnsorganisaties voor een betere dierenwelzijn. In de brief over dierenwelzijn die minister Schouten vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat zij de mogelijkheden verkent om de duur van het tansport van levend slachtvee te verkorten. Om potentiële kopers te helpen bij het kiezen van een goede verkoper van een pup ondersteunt minister Schouten de Dierenbescherming bij hun verkenning naar een keurmerk voor kleinschalige hondenfokkerij. En er komt een paspoortplicht voor elke hond vanaf 2020.

Minister Schouten: ‘Werelddierendag is een goede aanleiding om stil te staan bij het welzijn van onze dieren. Op het gebied van dierenwelzijn doet Nederland het goed, maar er blijven aandachtspunten. Iedereen die een dier onder zijn hoede heeft, een eigenaar, een fokker of een transporteur, is op dat moment verantwoordelijk voor het welzijn van het dier. Alleen met dat besef kan het welzijn van dieren verder verbeterd worden. Samen met de houders, sectororganisaties, ketenpartijen en dierenwelzijnsorganisaties werken we hier hard aan.’

Nederland is Europees en internationaal een belangrijke speler als het gaat om de export van dieren voor de slacht en fok. Dat zorgt voor veel transporten. Samen met handelaren, vervoerders, slachthuizen, LTO en dierenwelzijnsorganisaties wordt besproken hoe het internationale vervoer van levende slachtdieren teruggebracht kan worden. Daarbij wordt gedacht aan het vervoeren van hammen in plaats van varkens. Ook zal er besproken worden over de inzet van alternatieven voor de lange afstand transporten van andere dieren, zoals jonge kalveren. Voor fokvee (vooral runderen) gaat minister Schouten in gesprek met de sector over alternatieven, zoals het vervoer van sperma in plaats van levende dieren. Daarnaast wordt de handhaving op het transport van dieren aangescherpt. Dat betekent dat er minder waarschuwingen worden uitgedeeld en eerder wordt beboet bij overtredingen.

Nederland blijft zich, samen met andere koploperlanden, inzetten voor een verbetering van het dierenwelzijn en een gelijk speelveld in Europa en daarbuiten. Internationaal zet de minister zich in voor de verbetering van de welzijnsstandaarden voor varkens en legkippen. Ook wil Schouten dat er meer aandacht is voor dierenwelzijn bij onderhandelingen over associatie- en vrijhandelsovereenkomsten. Het EU-platform dierenwelzijn, via een werkgroep onder voorzitterschap van Nederland, buigt zich over het welzijn en gezondheid bij de handel in puppy’s.

Om potentiële kopers te helpen bij het kiezen van een goede verkoper van een pup ondersteunt minister Schouten de Dierenbescherming bij hun verkenning naar een keurmerk voor kleinschalige hondenfokkerij. Daarnaast komt een lijst met huis- en hobbydieren waarmee duidelijk wordt welke zoogdieren makkelijker te houden zijn en welke niet. Ook loopt er een onderzoek naar de aard en omvang van de misstanden in de puppyhandel.

Vanaf 1 januari 2020 moet elke hond in Nederland een Europees paspoort hebben. Met een paspoort weten de kopers waar een hond vandaan komt en welke inentingen de hond heeft gehad. Dit paspoort kan alleen door een dierenarts worden afgegeven. Het risico wordt dan kleiner dat een buitenlandse hond een Nederlands paspoort krijgt. In dit document staat het land van herkomst en fokker. Ook wordt het paspoort gekoppeld aan de registratie van de hond. Dierenartsen en erkende chippers worden verantwoordelijk voor een correctie geboorteregistratie, in plaats van de fokker. Handelaren en fokkers kunnen dan niet meer doen alsof er sprake is van een gelegenheidsnestje of een buitenlandse hond als Nederlandse hond verkopen.

In Nederland is het couperen van oren en staarten bij dieren (bijvoorbeeld paarden en honden) verboden, tenzij er een medische noodzaak is. Het wordt verboden gecoupeerde dieren tentoon te stellen ongeacht of er sprake is van een medische noodzaak. Het streven is dit per 1 januari 2020 in te laten gaan.
Jaarlijks maken nog steeds tienduizend honden de gang naar het asiel. Veel meer honden gaan van hand tot hand via de sociale media. De overheid maakt plannen voor een verplichte cursus, na aanschaf. De Koninklijke Hondenbescherming is van mening dat dit te laat is. Daarom lanceert zij vandaag de webtool ‘eenhondvoormij.nl’ die toekomstige hondenbezitters nog voor de aanschaf helpt bij het maken van de juiste keuzes.

De afweging aan een hond te beginnen is vaak veel sneller gemaakt dan verstandig is. Verplicht cursus vooraf, voor je aan een hond begint, maakt duidelijk dat aan een hond beginnen meer vraagt. ‘Het zou net zo normaal moeten zijn je hondvaardigheidsbewijs te halen voor je aan een hond begint, als het is om een rijbewijs te halen, voor je zelfstandig in de auto stapt’, zegt woordvoerder Just de Wit. Meer bewustzijn voor de aanschaf dat een hond (veel) tijd, geld, gezelschap en opvoeding vraagt, voorkomt problemen achteraf.

De vandaag gelanceerde site eenhondvoormij.nl, bevat kennistoetsen, filmpjes en een echte woefwijzer om wijzer aan een hond te beginnen. Het is een stap richting een door de overheid verplichte cursus en kan nu al door iedere toekomstige hondenbezitter bezocht en benut worden om doordacht en verantwoord aan een hond te beginnen.