Een dier is een levend wezen dat een intrinsieke waarde heeft. Bij dierenmishandeling en -verwaarlozing wordt dit op grove wijze miskend. Een steviger aanpak is dan ook nodig. Daarom kan de rechter voortaan  een verbod op het houden van dieren van maximaal 10 jaar als zelfstandige maatregel opleggen. Dit en meer wordt geregeld in het wetvoorstel Aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het houdverbod kan inhouden dat iemand geen dieren, minder dieren of bepaalde diersoorten niet mag houden of bezitten. Vroeger kon een houdverbod door de rechter alleen als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf worden opgelegd. Dit wetsvoorstel introduceert het houdverbod als een zelfstandige maatregel. Hierdoor kan het houdverbod ter beveiliging van dieren in meer gevallen worden opgelegd. Ook kan de rechter nu beslissen dat het houdverbod direct na de uitspraak van de rechtbank van kracht wordt. Hiermee wordt voorkomen dat iemand die door de rechtbank is veroordeeld in afwachting van het hoger beroep nog jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden dieren kan houden. Daarnaast kan het houdverbod een gebiedsverbod inhouden, om te voorkomen dat iemand in de buurt komt van plaatsen waar dieren worden gehouden. Zo zijn er tientallen zaken bekend waarin dieren zijn mishandeld of gedood in stallen, weiden en op kinderboerderijen.

Ook worden bijtincidenten door honden harder aangepakt door het aanhitsen van een dier als misdrijf aan te merken. Nu is dit nog strafbaar als overtreding. Het strafmaximum wordt verdubbeld van zes maanden naar één jaar. Het komt steeds vaker voor dat honden specifiek worden getraind op kracht en agressiviteit, bijvoorbeeld om de hond als statussymbool te laten dienen of te laten deelnemen aan hondengevechten. Bijtincidenten met dergelijke honden leiden regelmatig tot tragische ongevallen, met soms de dood van het slachtoffer als gevolg.

Het kan ook voorkomen dat bedrijven, zoals veehouderijen of dierenwinkels, niet goed zorgen voor de dieren die onder hun zorg vallen. Nu kunnen die bedrijven worden stilgelegd als de gezondheid van mens of dier in gevaar is. Dit wetsvoorstel regelt dat dit ook kan wanneer het welzijn van het dier geschaad wordt, bijvoorbeeld door ondervoeding of slechte verzorging.

Verder kan dankzij dit wetsvoorstel een bestuurlijke boete worden opgelegd aan mensen die dieren die bepaalde ingrepen hebben ondergaan laten deelnemen aan wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om honden met een gecoupeerde staart. Dat is nu al verboden als het gaat om een ingreep zonder medische noodzaak, maar in de praktijk komt dit toch nog voor. De uitbreiding van het verbod maakt het mogelijk dat overtreders passend worden bestraft en vergroot de naleving.

Tot slot wordt het mogelijk om een educatieve maatregel op te leggen bij een overtreding van de wettelijke bepalingen over dierenwelzijn. Uit onderzoek blijkt dat onkunde bij houders een belangrijke oorzaak is voor ongerief bij gezelschapsdieren. Zonder het verbeteren van de kennis en vaardigheden van de houder is de kans groot dat de houder in herhaling zal vallen. Met de educatieve maatregel kan op de lange duur het onbedoeld overtreden van deze normen worden voorkomen. Houders worden zo in staat gesteld om hun dieren op een verantwoorde manier te houden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.



POESLIEF, een ode aan alle katten en poezen van Nederland, is een documentaire die inmiddels door 10.000 bezoekers in de filmtheaters en bioscopen is gezien. Hiermee heeft de documentaire de Kristallen Film-status behaald. Filmkat Abatutu die in de documentaire de hoofdrol vervult, ontving vandaag de Kristallen Film Award. POESLIEF is de eerste Nederlandse documentaire in coronatijd die een Kristallen Film Award ontvangt.
 

POESLIEF is een documentaire over en van Abatutu, de bekendste filmkat van Nederland. Hij geeft een inkijkje in zijn leven als BK-er; Bekende Kat. Daarnaast voorziet hij ingezonden filmpjes van andere katten van deskundig commentaar, met de stem van Nicolette Kluijver.
 

POESLIEF is geregisseerd door Mark Verkerk (De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad) en geschreven door Dennis Gerritsen van #DARUM en Trui van der Brug. De documentaire is de eerste, eigen productie van nieuwe filmdistributeur en producent M&N Film Distribution.
 

Op 24 december a.s. brengt M&N Film Distribution ter ere van dit succes met POESLIEF de documentaire opnieuw uit in de bioscoop en filmtheaters met een extra toegevoegde montage van de leukste katten kerstfilmpjes, vanzelfsprekend met commentaar van Abatutu. De ultieme feelgood film voor de kerst.
 

De Kristallen Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.


Kattencafe Theesalon 't Gooi te Hilversum zoekt fosterhomes in 't Gooi voor katten. Een fosterhome is een tijdelijke verzorging van een paar dagen tot een paar weken en maximaal een maand. Zijn er katten-liefhebbers in 't Gooi die voor Kattencafe Theesalon 't Gooi willen fosteren, bel dan het telnr op de website www.kattencafetheesalon.nl voor meer info.

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept samen met BN’ers en organisaties via een open brief de Nederlandse financiële sector op te stoppen met investeren in de vee-industrie.

Cabaretiers, schrijvers, presentators, acteurs en experts, onder wie Diggy Dex, Maryam Hassouni, Ruben van der Meer, Loretta Schrijver en Anita Witzier, scharen zich allemaal achter de boodschap die luidt: ‘bescherm de dieren, bescherm de planeet’

Andere individuele ondertekenaars zijn Pieter Derks, Jennifer Ewbank, Tim Fransen, Maurits Groen, Maarten ’t Hart, Tarikh Janssen, Lize Korpershoek, Milouska Meulens, Marian Mudder, Miryanna van Reeden, Teske de Schepper, Jan Siebelink, Susan Smit, Lisa Stel, Leon Verdonschot, Lauren Verster, Roos Vonk, Guido Weijers, Tommy Wieringa en Ruud Zanders. Naast World Animal Protection onderschreven 16 maatschappelijke organisaties de oproep*.

De brief verschijnt vandaag in het AD, Trouw en de Volkskrant. Daarnaast is de brief via worldanimalprotection.nl/stop-het-financieren-van-dierenleed voor een breed publiek beschikbaar om te ondertekenen, als onderdeel van een nieuwe campagne van World Animal Protection voor dieren in de vee-industrie.

Dierenwelzijn in de vee-industrie en investeringen en beleggingen door de financiële sector zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen, zoals ING, Rabobank, ABP en Allianz, stoppen gezamenlijk miljarden in dieronvriendelijke praktijken. Ze investeren direct en indirect in de wereldwijde vee-industrie waarin elk jaar vele miljarden dieren worden gebruikt en uitgebuit, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Naast het enorme dierenleed, is de vee-industrie voor een groot deel verantwoordelijk voor de klimaatcrisis en verlies aan biodiversiteit. Ook brengt de industrie risico’s voor de volksgezondheid met zich mee, waarbij ziektekiemen van dieren op mensen kunnen overspringen.

In de brief is te lezen: Toch blijft u vele miljarden stoppen in doorgefokte plofkippen, wrede huisvestingssystemen en ziekmakende pesticiden. In een systeem dat kostbare natuur ontbost voor soja die bestemd is voor veevoer. In een systeem dat dit veevoer van de ene kant naar de andere kant van de wereld sleept, om daar mestoverschotten te veroorzaken die lokale dieren en planten in gevaar brengen. En dat geld is van uw klanten: Nederlandse spaarders, verzekerden en pensioendeelnemers.

Op Werelddierendag vraagt landelijke organisatie Amivedi opnieuw aandacht voor het chippen van katten. Het aantal bij Amivedi geregistreerde vermiste en gevonden huisdieren blijft stijgen. Het grootste deel van deze dieren betreft katten. De kans op hereniging met het baasje is aanzienlijk groter bij gechipte katten.

Alleen al in 2019 raakten in Nederland ruim 42.000 katten vermist. Van de vermiste katten met chip werd 76% opgelost. Zonder chip betrof dit 63%.  Bij gevonden katten waren de percentages 50% van de gechipte katten, tegenover 22% van de niet-gechipte.

Het chippen van je kat is in Nederland niet verplicht. Vermiste huisdieren veroorzaken echter elk jaar weer veel verdriet bij hun baasjes. Dus doe jezelf een plezier en chip je huisdier.

Is jouw kat al gechipt? Controleer dan bij de databank of alle gegevens nog kloppen. Geef een verhuizing of nieuw telefoonnummer direct door. Als je toch met uw dier naar de dierenarts gaat, laat dan gelijk controleren of de chip goed te vinden en uit te lezen is.

Heb je een huisdier gevonden of wordt je huisdier vermist? Meld dit dan snel bij het Amivedi-meldpunt in uw regio.


Voormalig circusolifant Buba is bijna 45 jaar geleden bij haar moeder in Afrika weggehaald om mensen te vermaken met olifantenkunstjes. Zij leeft haar hele leven al in gevangenschap en daar moet een eind aan komen.

Ondanks het verbod op wilde dieren in circussen heeft circus Freiwald ontheffing gekregen om olifant Buba mee te laten reizen met het circus. Dit op voorwaarde dat Buba niet direct in contact komt met het publiek en niet optreedt in het circus of elders. Circus Freiwald heeft deze voorwaarden stelselmatig overtreden. Een andere voorwaarde van de ontheffing was, dat het circus meewerkt aan onderzoek voor mogelijke herplaatsing van Buba. De ontheffing was op 30 juni verlopen maar Buba staat nog steeds op een terrein naast het circus.

In 2017 is Buba bij wijze van proef naar de Belgische Pairi Daiza Zoo gebracht, waar zij korte tijd verbleef. Daar ging het niet goed omdat Buba ‘niet te hanteren’ was. Dit was niet zo verwonderlijk, omdat in Pairi Daiza in die tijd de pijnlijke olifantenhaak werd gebruikt om het gedrag van de olifanten te onderdrukken. Uit nader onderzoek is gebleken dat Buba niet goed reageerde op de verzorger en afwerend gedrag vertoonde. Pairi Daiza gaf aan Buba daarom niet te kunnen opvangen in verband met de veiligheid van haar personeel en de andere olifanten. Buba werd omschreven als agressief en dominant naar andere olifanten. Dit was koren op de molen van Freiwald, die beweerde dat alleen hij Buba kon hanteren en dat Buba het beste af was bij het circus. De ontheffing werd voor 3 jaar verlengd waarbij Freiwald verplicht werd zijn medewerking te verlenen aan een onderzoek door onafhankelijke deskundigen indien er zich een nieuwe mogelijke opvang zou aandienen.

Die opvang is er! Er is in Elephant Haven keihard gewerkt aan een opvang voor getraumatiseerde olifanten uit circussen en dierentuinen. Hier krijgen olifanten de rust en vrijheid die zij nodig hebben. Buba kan in Elephant Haven separaat gehouden worden met uitloop naar een eigen buitenterrein. Daar heeft zij de mogelijkheid om over een afscheiding langzamerhand te wennen aan andere olifanten. Mocht dit niet lukken, dan hoeft zij niet in contact te komen met andere olifanten. Maar gebleken is dat wanneer olifanten zoals Buba in een vrij natuurgebied worden opgevangen, ze weer socialiseren met andere soortgenoten. Zelfs olifanten uit de toeristenindustrie, die zwaar mishandeld en getraumatiseerd zijn, voelen zich in een vrij natuurgebied weer gelukkig met ander olifanten. Elephant Haven beschikt over gespecialiseerde kennis om met het karakter van Buba om te gaan.

Elephant Haven heeft aangeboden om Buba, in aanwezigheid van de heer Freiwald, stap voor stap te laten wennen aan de nieuwe omgeving en situatie. Freiwald is niet op het aanbod ingegaan. Hij houdt Buba liever als levend reclamebord bij het circus. Het circus is regelmatig in het nieuws omdat het financieel in zwaar weer verkeert. Het heeft dan ook onvoldoende middelen om Buba en de andere dieren van voedsel te voorzien.

Verschillende dierenorganisaties zijn al jaren bezig om de situatie van Buba onder de aandacht te brengen en pleiten voor haar vrijheid. Ondanks dat Vrienden van de Olifant zich inzet voor de bescherming van in het wild levende olifanten, vonden wij dat we niet lijdzaam konden toezien. Daarom organiseerden wij de petitie ‘Geef Buba haar vrijheid’. De petitie werd ondersteund in Frankrijk, en ook Animals Today startte een soortgelijke petitie voor Buba.

Rob Faber, voorzitter van Vrienden van de Olifant heeft de gezamenlijke 42.625 ondertekeningen van de drie organisaties, samen met relevante informatie over Buba, overhandigd aan Lieke Hendrix, directeur Agroketens en Dierenwelzijn. Zij zal ervoor zorgdragen dat de ondertekeningen bij minister Carola Schouten komen. Mevrouw Hendrix heeft aangegeven dat de ontheffing met een half jaar is opgeschoven en dat zij verwacht binnen deze tijd een geschikt onderkomen voor Buba te vinden.

Kom op de fiets of met de auto gezellig theetje drinken met de 7 (vd 9 ex-straat)- Aristo-Cats gezellig in 't zonnetje, de katjes kammen en fotootjes maken and relax with the cats!

Uurtje theetje drinken 1 of maximaal 2 personen of 1 familie uit 1 huishouden.

Tafel om handen te wassen bij aankomst en bij vertrek waar ook kammetjes liggen om de katten te kammen
Tafel met thee en koekjes

3 losse tafeltjes met elk 1 stoel en bankje waar je kan zitten of als je met de auto komt kan je ook in je auto zitten met je theetje want de katjes komen vanzelf bij je
De handel in wilde dieren is big business en de exploitatie van wilde dieren brengt risico’s mee voor onze gezondheid, economie, dierenwelzijn en biodiversiteit. World Animal Protection lanceert vandaag daarom een nieuwe campagne gericht op de wereldleiders van de G20. De dierenbeschermingsorganisatie wil een permanent verbod op de handel in wilde dieren, om zowel dieren als mensen te beschermen.

Wereldwijd worden wilde dieren verhandeld alsof het producten zijn. Een gevaar voor dier, mens en planeet, met als meest recente voorbeeld de uitbraak van Covid-19. Hoewel experts waarschuwen dat het risico op nieuwe en krachtigere virusuitbraken alleen maar groter wordt en de wereldwijde handel in dieren als belangrijke risicofactor wordt geschetst, worden wilde dieren ook nu nog volop verhandeld. Zo lang bedrijven winst boven de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren plaatsen, blijven de risico’s groot. De legale handel in de EU is jaarlijks 100 miljard euro waard en de wereldwijde illegale dieren- en plantenhandel wordt geschat op 7 tot 23 miljard USD per jaar (cijfers uit 2016).

De wet markets in China hebben afgelopen periode logischerwijs onder een vergrootglas gelegen. Plekken waar dieren op elkaar gepropt in kooien zitten onder deze omstandigheden vormen een broeinest waar dodelijke ziekten kunnen ontstaat.  Zoals we hebben gezien met Covid-19 kunnen deze ziektes vervolgens worden overgedragen op mensen.

De vraag naar wilde dieren zet onverminderd door en beperkt zich niet tot landsgrenzen of specifieke landen. Ook in Nederland worden wilde dieren verhandeld. Zo kennen we in Nederland ook nog reptielenbeurzen waar slangen, kameleons en andere soorten naast elkaar in bamibakjes worden tentoongesteld. En zijn er vogelmarkten met de meest exotische exemplaren in kooien op elkaar gestapeld. Cijfers uit 2014 lieten zien dat er in Nederland toen 0,65 miljoen reptielen (een toename van 160% ten opzichte van de 250.000 reptielen in 2010) en 3,9 miljoen zang- en siervogels werden gehouden (bron NVWA). Recentere cijfers ontbreken.
Met de officiële lancering van Dierenpersburo.nl krijgt Nederland de eerste website met alleen dierennieuws. De site bundelt al het nationale en internationale nieuws over dieren, live cams, video’s en berichten over vermiste huisdieren op één platform.

Dierenpersburo.nl is een initiatief van Merle en Patricia Vuurens, respectievelijk dochter en echtgenote van journalist Rob Vuurens. 'Wij zijn echte dierenliefhebbers en vinden dat dieren meer aandacht verdienen in het nieuws. Ook hebben we gemerkt dat er in Nederland nog geen aparte website is met alleen dierennieuws. Daarom springen wij in dit gat in de markt', legt Merle Vuurens uit.

De website volgt al het nieuws over dieren, gerubriceerd naar soort. Van het bijvoederen van dieren na de bosbranden in Australië tot de ontwikkelingen in dierentuinen die door het Coronavirus gesloten zijn. Van een te water geraakte hond tot de geboorte van het eerste Boer Zoekt Vrouw-veulen. Via live cams kunnen bezoekers meekijken naar Olifanten in Afrikaanse wildparken tot babypanda’s in een Chinees reservaat. De redactie zoekt het internet af naar dierennieuws en zal op termijn meer eigen verhalen en reportages gaan maken.

Bezoekers kunnen ook zelf nieuwstips aandragen. Onder de rubriek ‘animal alert’ kunnen ze vermiste dieren opgeven. Onder het kopje ‘dierenarts’ kunnen bezoekers gratis vragen stellen en advies vragen aan een dierenarts.
Nieuw concept Kattencafe Theesalon 't Gooi:
DRIVE In kattentuin 't Gooi en kom een theetje drinken in je eigen auto, gooi de ramen open en de katjes komen bij je zitten. Of kom op de fiets.

Er staan 3 tafeltjes met elk 1 stoel met 3 meter afstand van elkaar en een bankje.
Gelegenheid om handen te wassen aan een tafel.

Elke reservering niet meer dan 3 personen of familie van 1 huishouden.

Drink gezellig een theetje, maak foto's en kom de katjes kammen.


Als je weinig te besteden hebt, zijn de dagelijkse kosten voor je huisdier al fors. Laat staan als je hartendiefje ziek is en je ermee naar de dierenarts moet. De stad biedt minima daarom een tegemoetkoming in de behandelingskosten van hun zieke huisdieren. In 2019 is het budget fors overschreden. Daarom zijn er per 1 februari 2020 wat wijzigingen in de regeling en legt de stad er per jaar een ton bij.

De Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima (ADAM) komt daarmee op een half miljoen euro per jaar (tot en met 2023). De tegemoetkoming is uitsluitend bedoeld voor noodzakelijke medische behandelingen van uw cavia, konijn, kat, kanarie, hond of ander huisdier.

Wat wel en wat niet vergoed?

ADAM werd bekender en in 2019 gaf Amsterdam er al ruim € 550.000,- aan uit. Dat was ruim boven de begroting. Behalve dat de stad er nu geld bij doet, is de regeling wat gewijzigd. Dit om de kosten binnen de perken te houden én te zorgen dat het geld echt gaat naar waar het voor bedoeld is: noodzakelijke behandeling van een ziek huisdier.

Chippen en registreren verplicht

Voorwaarde om uw kat of hond via de regeling te laten behandelen, is dat hij/zij gechipt en geregistreerd is. Dat zorgt ervoor dat het dier bij verdwalen weer bij u terugkomt. Dat chippen en registreren wordt volledig vergoed als u een krappe beurs hebt. Voor honden bestaat sinds 2013 een chip- en registratieplicht.