Het routinematig afbranden van biggenstaartjes is al bijna dertig jaar verboden maar deze extreem pijnlijke handeling wordt nog steeds uitgevoerd bij 98 procent van alle biggen in Nederland. Varkens in Nood zou deze week de omstreden ingreep tonen op reclame-uitingen in grote steden om consumenten te informeren over de realiteit achter goedkoop varkensvlees. 

De uitingen werden echter door alle mediapartijen geweigerd. Het beeldmateriaal zou de regels van ‘goed fatsoen’ overtreden en ‘te shockerend’ zijn. Nadat er over het echte biggetje een tekenfilmbiggetje was gemonteerd, werden de uitingen wel goedgekeurd.  

Dierenarts en directeur van Varkens in Nood Frederieke Schouten: “Het afbranden van biggenstaartjes gebeurt nu achter gesloten deuren en dat vindt iedereen blijkbaar prima. Reclame maken voor spotgoedkoop vlees van varkens zonder staart is ook geen enkel probleem. Maar als je wil laten zien hoe dat couperen in zijn werk gaat, dan is het ineens onfatsoenlijk en shockerend. Die dubbele moraal willen we onder de aandacht brengen met deze campagne.”

De aangepaste uitingen van Varkens in Nood worden vertoond op reclameschermen bij bus- en tramhaltes in de vijf grootste steden. Het motto ‘kopen, kopen, niet kijken’ verwijst naar de dubbele moraal achter vleesconsumptie: supermarkten verleiden consumenten constant met goedkoop vlees, maar die consumenten mogen niet zien wat er komt kijken bij de productie daarvan.  

De campagne van Varkens in Nood wordt online ondersteund met reactievideo’s van een aantal bekende Nederlanders. Raven van Dorst, Kaj van der Voort, Tess Milne, AmijĂ© Roos van der Laan en Denzel Slager reageren daarin op de ongecensureerde beelden van het couperen. “Het moet zo goedkoop mogelijk, waardoor wij de manier van werken onbewust in stand houden”, zegt Kaj van der Voort.  

Bij de productie van goedkoop vlees staan veel varkens dicht op elkaar in krappe, kale hokken. Uit verveling en frustratie gaan die varkens in elkaars staarten bijten, met open wonden en ontstekingen tot gevolg. Om dat te voorkomen, wordt bij al die biggetjes preventief het staartje afgebrand.

In Nederland is het routinematig couperen van staarten al bijna dertig jaar verboden, maar het wordt nog steeds gedoogd om staartbijten te voorkomen. Deze pijnlijke ingreep verandert echter niets aan de oorzaak: staartbijten is een gevolg van de slechte leefomstandigheden in varkensstallen. Het couperen voorkomt dat varkens in elkaars staart kunnen bijten, maar het helpt niet tegen de verveling en frustratie van de dieren.






Het verbod op de verkoop van cosmetica getest op dieren: die civilisatieslag was toch al lang en breed gemaakt? Klopt, in 2013 werd het verbod aangenomen door de Europese Unie.

Toch staat de dierproefwetgeving voor cosmetica de laatste jaren weer onder druk, met name door recente beslissingen van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

Vandaag dienen Dove en The Body Shop samen met dierenbelangenorganisaties PETA, Cruelty Free Europe, HSI, Eurogroup for Animals en de ECEAE – samen vertegenwoordigen ze 100 organisaties uit 26 EU-lidstaten* – dan ook een Europees burgerinitiatief in.

De samenwerkende organisaties willen hiermee op zo kort mogelijke termijn 1 miljoen Europese burgers mobiliseren om cosmetica in Europa cruelty free te houden. In teken van de actie onthulde de Nederlandse activiste en kunstenares Nina Valkhoff vandaag haar muurschildering in Parijs. Later deze week volgen ook werken in Berlijn en Madrid.

Maar hoe zat het nu precies? In 2004 besloot de Europese Unie, na tientallen jaren van campagne voeren door consumenten, dierenbelangenorganisaties en diverse bedrijven, waaronder The Body Shop, het testen van cosmetische eindproducten op dieren te verbieden. In 2009 werd dat verbod uitgebreid tot een verbod op dierproeven voor cosmetica-ingrediënten. Dat alles leidde uiteindelijk, in 2013, tot een verbod op alle verkoop van cosmetica waarvoor dierproeven waren gedaan, met de ambitie om tegen 2023 een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica te krijgen. Deze EU-aanpak werd vervolgens de blauwdruk voor wetswijzigingen in landen over de hele wereld. Zo ook in Nederland.

Uit recente beslissingen van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) spreekt echter ondermijning van dit verbod. Ondanks dat bepaalde cosmetica-ingrediënten al jarenlang veilig worden gebruikt door consumenten en veilig worden verwerkt in fabrieken, roept het ECHA toch op tot nieuwe dierproeven voor deze stoffen. Mazen in de wet laten dat langzaam maar zeker toe. Terwijl er andere nauwkeurige en betrouwbare testmanieren zijn om de veiligheid van de stoffen te waarborgen.
 

 Dierenartsen en dierenbeschermers roepen op tot een wettelijk verbod op de handel in ongezonde honden. Het fokken van deze dieren is al sinds 2014 verboden maar ze worden nog steeds massaal verhandeld en ingekocht vanuit het buitenland.
In het BNNVARA-programma Kassa op 28 augustus werd duidelijk hoe groot het probleem in Nederland is.

Hoewel het in Nederland verboden is om honden te fokken met te korte snuiten en erfelijke afwijkingen, mag er wel gehandeld worden in deze dieren. Die worden hier vaak illegaal gefokt en legaal verhandeld, of ze worden ingevoerd vanuit het buitenland.

Dierenartsen ServĂ© Smeets van Caring Vets en Karin Hoogendijk van de KNMvD: “Het is fantastisch dat een goede wet in Nederland het fokken van mismaakte dieren verbiedt. Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds dezelfde snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten, maar nu komen ze uit het buitenland. De huidige wetgeving is volstrekt niet voldoende om deze honden te helpen”.

Diverse verkoopsites zoals Marktplaats staan vol met advertenties voor honden en katten die in Nederland niet gefokt mogen worden. Zolang deze handel wettelijk is toegestaan, zullen deze sites deze advertenties niet verwijderen. De overheid heeft veel te weinig capaciteit om alle aanbieders individueel te controleren.

Dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties roepen politieke partijen in een brandbrief op om een einde te maken aan de handel in ongezonde dieren. Zij pleiten voor een wettelijk handelsverbod voor dieren die niet in Nederland gefokt mogen worden. Het is logisch dat er ook een verbod komt op het kopen en verkopen van honden die niet gefokt mogen worden.

Steeds meer mensen vinden vermaak met dolfijnen onacceptabel. Dat blijkt uit opinieonderzoek door I&O Research in opdracht van World Animal Protection. Zo vindt slechts 40 procent dolfijnenshows met dolfijnen in gevangenschap acceptabel. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is nog minder populair: slechts 22 procent vindt dat oké.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders (71%) ooit naar het Dolfinarium gingen en driekwart (76%) wel eens een dolfijnenshow heeft bijgewoond. Voor de meesten vond het laatste bezoek aan een dolfijnenshow plaats voor 2010 (51%). Nog geen kwart (23%) van de respondenten zou het Dolfinarium in de toekomst graag nog eens bezoeken.

Bijna twee keer zoveel Nederlanders vinden dat er geen toekomst is voor het houden van dolfijnen in dolfinaria in Nederland dan mensen die nog wél een toekomst zien. 42% van de ondervraagden ziet geen toekomst, tegenover 24% wel (De rest is neutraal of weet het niet). Ook vindt 41 procent dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor dolfijnen die in Nederland in gevangenschap worden gehouden.

World Animal Protection liet het opinieonderzoek uitvoeren in het kader van de campagne Over de datum: dolfijnencircus Harderwijk. Dirk-Jan Verdonk, directeur bij World Animal Protection Nederland: ‘Vermaak met dolfijnen is niet langer houdbaar. Steeds meer mensen zien in dat deze sociale en intelligente dieren niet in gevangenschap horen, maar in het wild. Bedrijven schrappen dolfijnenattracties en een groeiend aantal landen faseert dolfijnenvermaak uit; Nederland loopt achter op die ontwikkeling. De al jaren dalende bezoekersaantallen van het Dolfinarium en dit opinieonderzoek onderstrepen dat er geen toekomst is voor het houden van dolfijnen in gevangenschap in Nederland.’

De dierenbeschermingsorganisatie pleit voor een fokverbod voor dolfijnen in Nederland. Verdonk: ‘Een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap is de cruciale eerste stap om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe generatie dolfijnen in gevangenschap geĂ«xploiteerd kan worden voor vermaak. Daarom roepen we de Tweede Kamer daartoe op. De dolfijnen die nu in het Dolfinarium leven kunnen niet, of met hele grote inspanningen, terugkeren naar het wild. Voor hen moet een zo goed mogelijke oplossing worden gezocht, in een semi-natuurlijke omgeving. Dit perspectief is er, tijd om hierop in te zetten.’

Vandaag barricaderen 100 lege hondenmanden de ingang van Marktplaats in Amsterdam. De lege mandjes staan symbool voor overleden puppy's uit de illegale hondenhandel. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals roept het handelsplatform hiermee op om advertenties van broodfokhandelaren te weren. De PR actie en campagne is ontwikkeld door Roorda Reclamebureau.

House of Animals, die eerder al aangifte deed tegen Marktplaats, start deze week met de bewustwordingscampagne 'Het begint op Marktplaats'. Langs Nederlandse snelwegen en grote steden hangen digitale schermen en abri's met foto's van puppy's uit de broodfokhandel.

Al sinds de coronacrisis zijn veel mensen op zoek naar een puppy om het thuiszitten aangenamer te maken. Op de snel stijgende vraag wordt slim ingespeeld door broodfokhandelaren die te jonge, zieke en vaak getraumatiseerde hondjes importeren. Jaarlijks worden naar schatting 80.000 puppy's naar Nederland gebracht via puppyfabrieken in Oost-Europa. De vaak doodzieke hondjes worden door Nederlandse handelaren verkocht via Marktplaats aan nietsvermoedende hondenliefhebbers. "We willen dat Marktplaats stopt met het faciliteren van illegale hondenhandel op hun website", zegt dierenbeschermer Karen Soeters van House of Animals.

House of Animals roept hondenliefhebbers via hun website www.houseofanimals.nl op om een petitie te ondertekenen waarmee ze Marktplaats vragen om te stoppen met faciliteren van handel in illegale puppy's. De actie is na een halve dag al een groot succes. Ruim 1.000 mensen hebben de petitie getekend.




Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept de Tweede Kamer op tot een fokverbod voor dolfijnen in Nederland. De organisatie noemt een fokverbod een cruciale eerste stap om een einde te maken aan vermaak met dolfijnen in Nederland. ' We willen dat het Dolfinarium in zijn huidige vorm eindigt. Vermaak met dolfijnen moet stoppen', aldus Sanne Kuijpers van World Animal Protection.

World Animal Protection lanceert vandaag, op Dolphin Day, de campagne Over de datum: dolfijnencircus Harderwijk , met een petitie gericht aan de Tweede Kamer. Volgens de organisatie moet er een wetswijziging komen, waardoor er geen nieuwe dolfijnen meer bijkomen in Het Dolfinarium en de dolfijnen die niet meer terug kunnen naar het wild een groter en natuurlijker leefomgeving krijgen.

Sanne Kuijpers, Campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Shows met wilde circusdieren zijn sinds 2015 verboden. Maar onder het mom van educatie zijn shows en directe interacties met dolfijnen nog wel toegestaan in het Dolfinarium in Nederland. Dat is heel krom. Net als andere wilde dieren lijden dolfijnen in gevangenschap. Ze hebben veel te weinig ruimte, raken verveeld, gestrest of zelfs depressief. Het Dolfinarium is over de datum, en daarom roepen we de Tweede Kamer op om in actie te komen en dit te veranderen.’

Trend tegen vermaak met dolfijnen

Wereldwijd komen landen en organisaties in actie tegen vermaak met dolfijnen. Zo stelden Canada en Frankrijk een verbod in op het houden van zeezoogdieren in gevangenschap, raadt reiskoepel ANVR dolfijnenattracties af en schrapte reisorganisatie Corendon dolfijnenvermaak uit hun aanbod. Ook tonen de al jaren dalende bezoekersaantallen van het Dolfinarium aan dat de maatschappelijke acceptatie van entertainment met dolfijnen afneemt.

‘Daarom roepen we de Tweede Kamer op om nĂş te handelen’, benadrukt Kuijpers. ‘Een dolfijn die vandaag wordt gefokt, kan in 2060 nog in leven zijn. Met dalende maatschappelijke acceptatie en teruglopende bezoekersaantallen kan geen enkel bedrijf die zware verantwoordelijkheid waarmaken. Er moet nu een fokverbod komen voor walvisachtigen in gevangenschap om problemen later binnen de perken te houden.'

Teken de petitie via worldanimalprotection.nl/petitie-fokverbod-voor-dolfijnen-dolfinarium