Wereldwijd worden toeristen op grote schaal misleid bij attracties met wilde dieren. Dat beeld schetsen Floortje Dessing en World Animal Protection met een nieuwe documentaire, opgenomen op Bali. De conclusie is niet mals: ‘Als je als toerist direct contact kunt hebben met wilde dieren, zoals olifanten wassen en zwemmen met dolfijnen, is dat altijd foute boel.’

Dierenparken wereldwijd laten toeristen denken dat ze ‘iets goeds’ voor dieren doen, terwijl ze in werkelijkheid bijdragen aan dierenleed. Dat is de kern van de documentaire, waarin Floortje Dessing met de dierenbeschermingsorganisatie zelf onderzoek doet naar de leefomstandigheden van wilde dieren in het toerisme.  

Dessing: ‘Overal op de wereld komt het misbruik van wilde dieren in de toeristische sector voor, maar wij zijn naar Bali gegaan omdat dit een immens populaire toeristenbestemming is, waar jaarlijks miljoen toeristen heen gaan. Ik ben dol op Bali. Het is prachtig eiland met een bijzondere bevolking en cultuur, maar ook een plek waar nog steeds heel veel attracties met wilde dieren worden aangeboden. Activiteiten waarvan de gemiddeld toerist niet beseft hoeveel dierenleed erachter schuilgaat. Ter plekke hebben we meerdere attracties bezocht waar wilde dieren voor gebruikt worden, zoals ritjes op olifanten, of selfies met bedreigde apensoorten zoals de orang-oetan. En elke keer was het weer om treurig van te worden: dieren die uit hun natuurlijke omgeving zijn gehaald, puur en alleen zodat wij er als mens bijvoorbeeld mee op de foto kunnen. Ik hoop dat we met deze beelden toeristen wakker kunnen schudden, en we deze commerciële uitbuiting niet langer in stand houden.’

Veel toeristen zijn zich niet bewust van het dierenleed dat schuilt achter olifantenritten of olifanten wassen, selfies met orang-oetans en zwemmen met dolfijnen, zo blijkt ook uit de beelden. ‘Als toerist word je gemakkelijk misleid’, aldus Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection. ‘Dierenparken doen er alles aan om het dierenleed te verbergen. Want wat je niet ziet, is dat olifanten hardhandig zijn getraind, dolfijnen uit het wild worden gehaald en in kleine tanks zijn gestopt en orang-oetans hun leven lang moeten poseren voor foto's. Voor een vluchtige ontmoeting met een toerist lijdt een wild dier een leven lang onder opsluiting, mishandeling en uitbuiting.’

De dierenbeschermingsorganisatie moedigt toeristen aan om kritisch te zijn op het aanbod van reisorganisaties en goed onderzoek te doen voorafgaand aan een bezoek. De conclusie van de documentaire is dan ook: mijd attracties met wilde dieren, zodat je niet ongewild bijdraagt aan dierenleed.

World Animal Protection publiceerde eerder het rapport Holidays that Harm, waaruit blijkt dat op Bali 1300 wilde dieren gebruikt worden voor entertainment. Tijdens undercoveronderzoek op het eiland trof de organisatie wilde dieren aan in zeer slechte leefomstandigheden. Zo lagen olifanten aan de ketting in de brandende zon, werden dolfijnen gehouden in krappe zwembaden en zaten schildpadden bovenop elkaar gepropt in ondiepe aquaria. Ook meldt World Animal Protection een hardhandige behandeling tijdens shows en fotomomenten, waarbij de dieren met haken en scherpe stokken worden gedwongen om op te treden.  

De documentaire van Floortje Dessing en World Animal Protection is vanaf vandaag te zien op worldanimalprotection.nl

De Koninklijke Hondenbescherming is bijzonder blij met het voornemen van minister Adema om een houd- en een vertoningsverbod in te stellen voor dieren die lijden onder hun uiterlijk.

Minister Adema (LNV) wil een houdverbod voor huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals honden met een korte snuit. Kortsnuitige hondenrassen – zoals de mopshond en Franse bulldog – zijn zo gefokt dat de meeste honden van dit type levenslang lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Mensen vinden ze vaak schattig, omdat ze bijvoorbeeld snurken, maar eigenlijk zijn ze stikbenauwd. Hun baasjes zijn vaak slecht geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met hoge rekeningen voor medische behandelingen."

De minister wil de mogelijkheid onderzoeken van een lijst met uiterlijke kenmerken waarvan objectief vast te stellen is dat ze permanent lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn. Dieren die daaraan voldoen mogen dan niet meer gehouden worden. Die lijst begint klein, maar wordt aangevuld op basis van verder onderzoek. Er geldt een overgangsregeling: mensen die op het moment dat een eigenschap verboden wordt al een dier met die eigenschap in huis hebben, mogen dat dier nog houden tot het overlijdt.

In de praktijk betekent een houdverbod ook een handels- en importverbod. Om een dier te verhandelen of te importeren, moet een handelaar het dier namelijk ook (kort) in bezit hebben en dat mag dan niet meer. Dierenartsen zien nu nog veel te veel mismaakte dieren. Honden met een te korte snuit zijn erg populair, maar het is in Nederland verboden om ze met een neuslengte korter dan een derde van de schedellengte te fokken. De handel in deze dieren is echter wel toegestaan en ook de import is legaal.

De minister wil ook een vertoningsverbod invoeren op huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Het vaak of prominent zien van een bepaald type huisdier vergroot immers de vraag ernaar. Om de vraag naar huisdieren met schadelijke uiterlijke eigenschappen te verminderen, wil de minister een verbod op beelduitingen van honden en katten met extreme uiterlijke kenmerken die altijd lijden of een verhoogd risico hebben op lijden, zoals katten met vouworen of honden met een té korte snuit.

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, wil een landelijke chip- en registratieplicht voor katten invoeren.

Met een chipplicht kunnen kwijtgeraakte katten sneller en vaker herenigd worden met hun baasje. Daarnaast wordt met de chipplicht beoogd de aanpak van zwerfkatten zonder eigenaar te ondersteunen.

In Nederland zijn zo’n 2,9 miljoen huiskatten en schattingen van het aantal zwerfkatten zonder eigenaar lopen sterk uiteen. Jaarlijks worden meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven.

De grote aantallen katten waarvan de eigenaar onbekend is, leiden tot zo’n 4,8 miljoen euro per jaar aan opvangkosten voor gemeenten. Een landelijke chipplicht kan ervoor zorgen dat kwijtgeraakte huiskatten vaker en sneller herenigd kunnen worden met hun baasje, en dat verwilderde huiskatten en zwerfkatten zonder eigenaar ook als zodanig kunnen worden geïdentificeerd.

Loslopende katten lopen gevaar zoek te raken met gevolgen voor dierenwelzijn en kunnen voor overlast zorgen. Momenteel zijn de eigenaren van de meeste loslopende katten niet te achterhalen, met een chipplicht komt hier verandering in. Daarnaast kunnen met een chipplicht katten eigenaren aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid om voor het dier te zorgen als het ergens wordt gevonden.

Van gevaarlijke wilde katten tot glibberige slangen en van onschuldige hamsters tot lieve hondjes: Nederlanders zijn dol op dieren. Er leven in ons land zelfs 27 miljoen (!) huisdieren, terwijl we met 17 miljoen mensen zijn. Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat maar liefst 3 op de 5 jongeren hun huisdier ziet als familielid. Wat deze dierenvrienden over hebben voor hun lievelingen lijkt grenzeloos: professionele fotoshoots, uitgebreide verjaardagspartijtjes en duizenden euro’s aan ontelbare accessoires: alles wordt uit de kast getrokken om de liefde voor deze viervoeters te bezegelen.

Maar voor wie doen we dat eigenlijk, voor het dier of voor onszelf? Waar liggen de grenzen als gaat om hoe wij met dieren omgaan? Op vrijdag 20 januari lanceert het KRO-NCRV programma Brandpunt+ op het YouTube-kanaal van NPO 3 de nieuwe serie Beestachtige Liefde, over de onvoorwaardelijke liefde die wij voelen voor dieren en de gekte die daaruit voortkomt.
In de vierdelige serie Beestachtige Liefde van Brandpunt+ gaan we langs bij acht overenthousiaste dierenliefhebbers. We maken onder anderen kennis met Jill (33 jaar) en haar chihuahua Juicy. Juicy wordt 13 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Compleet met een honden-partyplanner, hondentaart, hondenvriendjes, hondenballonnen, hondenslingers en hondencadeautjes. “Van een kind wordt een verjaardag gevierd dus ook van mijn hondje.”
De 24-jarige Kelsey is holistisch hondengedragscoach. Ze helpt andere mensen om een betere relatie met hun viervoeter te krijgen aan de hand van edelstenen en essentiële oliën – én met hulp van haar collega: hond Bommel.

Petfluencer Debbie (30 jaar) heeft vier Britse kortharen. De katten hebben een eigen Instagram account met meer dan 30.000 volgers waar ze poseren met strikjes, bandana’s en mutsjes. Bij het account van Debbie is de groei van het aantal volgers organisch gegaan, maar wat doe je als je per se wil dat je huisdier beroemd wordt, en dat gaat niet vanzelf? Laurens (34) neemt zijn Bengaalse kat Charlie mee naar een castingdag voor dieren. Hij hoopt dat de prachtige Charlie een rol krijgt in een film of reclamespot. 

Een roofdier bij een baby: wel of niet doen? Anderen zouden misschien hard wegrennen voor een roofdier zoals een serval, maar voor de 30-jarige Badr is de katachtige net zijn eigen kindje. Badr woont samen met zijn vrouw Iris, de serval Mowgli én hun pasgeboren baby in één huis. Maar is het wel mogelijk om met de kersverse gezinsuitbreiding een serval te houden als huisdier? Badr wil alles op alles zetten om zijn beide kinderen te kunnen houden.

Xana (25) werkt voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en laat zien hoe het houden van exotische dieren fout kan gaan.

Vechten voor dierenrechten Floris (25) en Daphne (23) maken zich allebei hard voor de rechten van dieren – de één alleen ietsje radicaler dan de ander. Floris is vrijwilliger bij de Dierenambulance. Hij deelt zijn kennis over dieren op social media om andere jongeren te inspireren en bewustzijn over dierenwelzijn te creëren. Daphne daarentegen is vrijwilliger bij Animal Rights en gaat actief op jacht naar jagers om ze op heterdaad te betrappen en te filmen.
Beestachtige Liefde, te zien vanaf 20 januari bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.

Beestachtige Liefde, te zien vanaf 20 januari bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.
 

In Europa worden jaarlijks 2.4 miljoen honden online verhandeld. Een groot deel hiervan wordt onverantwoord gefokt en leeft onder erbarmelijke omstandigheden voordat het wordt geadopteerd. Om dierenleed en zorgen voor eigenaren te voorkomen zijn Royal Canin en Bazoeki een samenwerking gestart. Doel hiervan is is het verantwoord fokken en adopteren van gezonde puppy’s te bevorderen. Bazoeki is het eerste platform in Nederland waarop puppy’s worden aangeboden door verantwoordelijke fokkers. Het initiatief sluit direct aan bij de missie van Royal Canin om een betere wereld te creëren voor huisdieren. De komende drie jaar verbinden beide organisaties hun netwerk en kennis met elkaar om deze gedeelde missie te verwezenlijken.
 
Dierenwelzijnsorganisaties, dierenartsen en politieke partijen vragen al jaren aandacht om illegale handel en ongezonde fok van honden tegen te gaan. De reden hiervoor is dat een groot deel van deze honden hier gezondheidsproblemen aan overhoudt. Dit brengt niet alleen ongewenst leed voor de honden, maar heeft ook een grote impact voor gezinnen die bijvoorbeeld voor hoge zorgkosten komen te staan.

In Europa worden jaarlijks 2.4 miljoen honden online verhandeld.*  Vaak komen deze honden uit Oost-Europese landen waar ze onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd, daardoor lijden aan (infectie )ziektes en gedragsproblemen hebben. Voor huisdiereigenaren is het daarom moeilijk om op een veilige en betrouwbare manier een hond uit te zoeken.
Bazoeki is opgericht om dit probleem tegen te gaan. Het bedrijf werkt op basis van gezonde fok standaarden die zijn opgesteld in samenwerking met dierenartsen. Elke fokker wordt vooraf gescreend op deze standaarden om te kunnen garanderen dat zij eraan voldoen. Dit doet Bazoeki door de fokker te inspecteren, informatie over het fokprogramma te checken en door feedback te vragen aan nieuwe eigenaren. Hiermee wil Bazoeki het aankoopproces inzichtelijker en transparanter maken.

Royal Canin ondersteunt professionele kat- en hondenfokkers die de gezondheid en het welzijn van huisdieren hoog in het vaandel hebben staan. De voedingsproducent gelooft dat het fokken van huisdieren een vak is dat specifieke kennis en expertise nodig heeft. Daarom heeft Royal Canin ook een eigen ProActive programma opgezet gericht op het delen van wetenschappelijke kennis over gezond fokken, voeding en plaatsing van huisdieren bij geschikte gezinnen. In de samenwerking met Bazoeki komt deze expertise goed van pas. Daarnaast heeft Royal Canin een groot netwerk van fokkers. Door meer verantwoorde fokkers te introduceren aan Bazoeki kan het aantal aanbieders op het platform groeien, waardoor huisdiereigenaren meer opties krijgen qua aanbieder.

“Het fokken van huisdieren en het adoptieproces raakt veel mensen en gaat ons ook aan het hart. Helaas gaat er veel mis in dat proces. We zijn dan ook blij dat Bazoeki met haar platform als eerste  concrete stappen zet om daarin het verschil te maken. In Bazoeki hebben we een partner gevonden die ook op basis van wetenschappelijke standaarden werkt, die actief controleert of fokkers eraan voldoen én baasjes helpt in hun zoektocht naar een huisdier. Dat ondersteunen we graag door onze kennis en expertise te delen die fokkers helpt hun werk op een verantwoorde manier te doen en huisdiereigenaren helpt om goede keuzes te maken. Uiteindelijk gaat het ons om meer gezonde dieren en blije eigenaren.” –Esther Uijen, General Manager Royal Canin Benelux

“Royal Canin is als voedingsproducent continue bezig zichzelf te ontwikkelen aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, iets wat ons erg aanspreekt. Het is voor ons een logische stap om met hen te gaan samenwerken. Consumenten kiezen bewust om via ons platform een hond te zoeken, omdat ze gaan voor kwaliteit. Door deze samenwerking kunnen wij deze kwaliteit nog beter waarborgen en ons gezamenlijk doel sneller realiseren.’’ - Joris Kuijper, CEO & Founder Bazoeki