Pak illegale handel in puppy’s aan

/
0 Comments
D66 wil dat het kabinet steviger optreedt om de illegale puppyhandel te beëindigen. Er worden nog steeds puppy’s op jonge leeftijd en zonder de vereiste vaccinaties en registratie illegaal Nederland binnen gebracht.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya: “Het komt voor dat kopers denken dat ze een puppy uit een nestje in de buurt krijgen. In de praktijk zijn de puppy’s dan echter in de kofferbak van een auto van Oost-Europa naar Nederland vervoerd. De puppy’s lijden en de goedbedoelende klant wordt voor de gek gehouden.” Aanstaande dinsdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over fokbeleid.

D66 vindt dat het kabinet actie moet ondernemen om illegale hondenhandel te voorkomen. Koser Kaya denkt daarbij bijvoorbeeld aan het versterken van het toezicht door de NVWA om meldingen van illegale handel in puppy’s op te volgen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VNWA) kan nu lang niet alle meldingen van illegale hondenhandel oppakken. “Zieke puppy’s vormen een gevaar voor de volksgezondheid. En de honden zijn niet altijd gewend aan het omgaan met kinderen en andere honden. Dat kan gevaarlijk zijn voor mens én dier”, zegt Koser Kaya.

Sommige illegale verkopers worden agressief als ze op hun handel worden aangesproken. Koser Kaya: “Sommige eigenaren gaan verhaal halen bij de handelaar. Dat wordt dan niet geaccepteerd. Het komt voor dat gedupeerde kopers en dierenartsen worden bedreigd of dat banden worden lekgestoken.“


You may also like

Geen opmerkingen: