Verwaarloosde doodzieke hond uit lijden verlost

/
1 Comments

Bij het opvolgen van een melding op dinsdag 10 november trof een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) op een adres in Almelo een doodzieke Engelse buldog aan. Het dier was er zo slecht aan toe dat een ingeschakelde dierenarts geen andere keuze had dan de hond uit haar lijden te verlossen door haar in te laten slapen. De eigenaar verklaarde wegens geldgebrek niet eerder naar de dierenarts te zijn gegaan. Tegen haar zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Na een melding van verwaarlozing van een hond via landelijk meldpunt 144 is de LID-inspecteur op het adres gaan kijken. Daar trof hij een Engelse Buldog meer dood dan levend aan. Het dier was zeer zwaar vermagerd en had open, stinkende wonden aan haar poten. De 14-jarige teef kon zelf niet meer lopen en vertoonde uitdrogingsverschijnselen. Verder had het dier ontstoken ogen en een groot gezwel op de ribbenkast.

De inspecteur heeft ter plekke contact opgenomen met RVO* die toestemming gaf om onmiddellijk met de hond naar een dierenarts te gaan. Met de hulp van de dierenambulance is de hond overgebracht naar een dierenartsenpraktijk. Daar bleek dat de hond helemaal op was en graatmager. De wonden bleken geknapte gezwellen, de ogen zwaar ontstoken en het gezwel was hoogstwaarschijnlijk kwaadaardig. Om het dier verder onnodig lijden te besparen heeft de arts de Engelse buldog meteen in laten slapen.

De eigenaresse, die niet mee was gekomen naar de dierenarts, verklaarde geen geld en vervoer te hebben en daarom niet zelf met de hond naar een dierenarts te zijn gegaan. Tegen deze persoon wordt proces-verbaal opgemaakt en ze draait voor de gemaakte kosten op.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (http://RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt - vaak een boete - of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.


You may also like

1 opmerking:

  1. Grote schande dat iemand niet de verantwoordelijkheid neemt voor 'n weerloos en onschuldig dier!!
    Ze had ook de hond af kunnen staan, hoe moeilijk ook. Nu maakte ze zich schuldig aan intens dierenleed!! Ik hoop dat de boete heeeeeel erg hoog zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen