Lieveheersbeestjes zijn bijzonder nuttig

/
0 Comments
’t Is lente! En dat weten de lieveheersbeestjes ook. Deze beestjes hebben de gewoonte om in groepen te overwinteren, vaak in woningen en andere gebouwen. Momenteel vliegen de overwinteraars weer uit. Het kan zomaar gebeuren dat je een hele club in huis aantreft.

Wat kun je doen als je overlast hebt van lieveheersbeestjes in huis? Veel Amsterdammers vonden de informatie op de site van de GGD. Je kunt ze opzuigen met de stofzuiger. Maar let op: doe eerst een nylon kous over de mond van de slang. Zuig vervolgens de beestjes in de kous, met de stofzuiger in de laagste stand. De nylon kous leg je vervolgens buiten.

Je kunt een lieveheersbeestje ook voorzichtig oppakken of vangen met een leeg glas, gebruik papier als deksel, en zet dit daarna buiten.

In Nederland komen ongeveer 60 soorten lieveheersbeestjes voor, variërend in grootte van 2 tot 10 mm. Ze hebben vaak rode, gele, witte en zwarte kleuren en zijn meestal gestippeld. De stippels zeggen niets over hun leeftijd. Lieveheersbeestjes worden niet ouder dan een jaar.

Lieveheersbeestjes zijn bijzonder nuttig. Zij kunnen enorme hoeveelheden bladluizen eten. Zij worden door plantenliefhebbers en tuinbouwers dan ook gebruikt als de natuurlijke bestrijders van de schadelijke bladluizen.

Lieveheersbeestjes vormen geen risico’s voor de gezondheid. Ondervind je toch hinder van de beestjes, dan kun je dit dus met diervriendelijke maatregelen oplossen. En zorg dat ze niet binnen kunnen komen door kieren of gaten..


You may also like

Geen opmerkingen: