Europees initiatief pakt internethandel van bedreigde soorten aan

/
0 Comments
Een nieuw project, gesubsidieerd door de Europese Unie (EU), wil het criminelen moeilijker maken om via internet-, post- of andere pakketdiensten wilde dier- en plantensoorten te smokkelen in of via de EU. Het project wordt uitgevoerd door een sterke coalitie tussen WWF, IFAW, INTERPOL, de Belgische douane en TRAFFIC. WWF België coördineert het project in samenwerking met TRAFFIC.

 Met financiĂ«le steun van het Fonds voor Interne Veiligheid van het Directoraat-Generaal voor Migratie en Binnenlandse Zaken van de Europese Commissie, zal het project met de titel "Disrupting and dismantling wildlife cybercriminals and their networks in the European Union" gedurende twee jaar helpen bij het ontwrichten van illegale soortenhandel en het opleiden van douane, politie en andere handhavingsambtenaren. Het project zal ook samenwerken met pakket- en online technologiebedrijven om ervoor te zorgen dat illegale handelaren hun diensten niet kunnen misbruiken.

"Het toenemend aantal pakketzendingen, gekoppeld aan de groei van e-commerce, vormt een aanzienlijke uitdaging voor diegenen die de Europese regelgeving voor de handel in wilde dieren en plantensoorten handhaven. Dit project moet hen ondersteuning bieden", zei Emilie Van der Henst, projectcoördinator van WWF/TRAFFIC.

Het internet biedt smokkelaars toegang tot een enorme internationale markt - een zonder grenzen, die 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, open is. Cybercriminelen, die handelen in wilde diersoorten (en producten die van hen afgeleid zijn), maken misbruik van de anonimiteit die hen online wordt geboden. Het opsporen en verhinderen van deze cybercriminaliteit is cruciaal om het voortbestaan ​​van bedreigde soorten te waarborgen.

Een rapport van het IFAW uit 2018 met de titel ‘Disrupt: Wildlife Cybercrime’, identificeerde 3.312 advertenties van meer dan 8.000 specimens op online marktplaatsen en sociale mediaplatformen in Frankrijk en Duitsland. Dat ging van ivoren slagtanden en snuisterijen tot neushoornproducten, pels  van grote katten en levende vogels en reptielen; dit alles ter waarde van bijna EUR 2 miljoen in een periode van zes weken.

"Het nieuwe Europese project zal IFAW in staat stellen onze baanbrekende aanpak van online criminaliteit in de EU voort te zetten en samen met onze partners een netwerk van experts op te bouwen om de ​​criminele netwerken te ontwrichten", aldus Tania McCrea-Steele, IFAW’s leider van het wereldwijde ‘Wildlife Cybercrime Project’.

Het EU cyberproject zal zich in eerste instantie richten op België, Frankrijk, Duitsland en Nederland en informatie over trends identificeren, die van nut zullen zijn voor andere EU-lidstaten.


You may also like

Geen opmerkingen: