Onverwacht grote deelname van provinciebestuurders aan Boomfeestdag

/
0 Comments
Vandaag zullen in elke provincie Commissarissen van de Koning en/of Gedeputeerden een boom planten op de Boomfeestdag. Dit doen ze in de Accentgemeenten Boomfeestdag van hun provincie.

Het is voor het eerst dat er zo massaal door Provinciale Staten gehoor wordt gegeven aan een oproep van Stichting Nationale Boomfeestdag om ook op provinciaal niveau aandacht te besteden aan dit traditionele bomenfeest. De organisatie denk dat het te maken heeft met het feit dat natuurbeleidsmakers en –verantwoordelijken steeds meer inzien dat het van groot belang is om kinderen om jonge leeftijd bij de natuur te betrekken. Men realiseert zich terdege dat een boom planten onder schooltijd een natuurervaring is die kinderen nooit vergeten!

• Cijfers:
In 290 van 390 gemeenten wordt vandaag Boomfeestdag gevierd met zeker 100.000 kinderen en 25.000 volwassenen. De kinderen planten met z’n allen zo’n 200.000 bomen en struiken ofwel 45 voetbalvelden! Alleen al in ’s-Hertogenbosch planten vandaag ruim 500 kinderen tijdens het startevent van Boomfeestdag.

• Olivia Newton-John en Sky News-host Jon Dee
Vandaag wordt bekend gemaakt, aan de hand van een video-boodschap door Olivia Newton-John, dat ‘haar’ One Tree Per Child gaat samenwerken met de Nederlandse Boomfeestdag en met ’s-Hertogenbosch (deze gemeente dingt mee naar European Green Capital 2018). Vanuit One Tree Per Child-AustraliĂ« en One tree Per Child zijn mede-oprichters, de broers Julian en Jon Dee speciaal naar ons land gevlogen om onze Boomfeestdag te beleven. One Tree Per Child, ’s-Hertogenbosch, Boomfeestdag Ă©n 500 kinderen lanceren vandaag in Intratuin Rosmalen het Europees Bomenverdrag, waarbij kinderen zich uitspreken dat zij actie gaan voeren om de toekomst van de aarde veilig te stellen door het planten van bomen.

• Ahmadiyya Moslim Gemeenschap plant bomen voor vrede
Naast de negatieve berichten over islam en moslims gebeurt er door Boomfeestdag ook iets positiefs, want tijdens de Nationale Viering Boomfeestdag in ’s-Hertogenbosch, morgen,16 maart, worden Vredebomen geplant door kinderen van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap met kinderen uit ’s-Hertogenbosch.

Als sluitstuk van het planten van 5.000 bomen en struiken, door in totaliteit 500 kinderen worden er 12 Vredesbomen (Ratelpopulieren) geplant in een Bomencirkel. Stichting Nationale Boomfeestdag wil op deze wijze tot uiting brengen dat samenwerken in en voor de natuur kinderen niet alleen de waarde en het belang van een gezonde natuur laat inzien, maar dat het ook verbroedert en kan bijdragen aan eenheid in de wereld.

De bomen worden geplant door de kinderen samen met burgemeester Ton Rombouts, Wethouder Jos van Son, Boomfeestdagvoorzitter Onno Hoes, Gedeputeerde Henri Swinkels, de Imam van deze Gemeenschap, de Boomfeestdag-ambassadeurs Sandra Reemer en Helga van Leur en (the Voice of Holland) Maan. Het loslaten van 13 witte duiven benadrukt deze handeling: 12 duiven symbool voor de 12 sterren van de Europese vlag en dus voor vrede in Europa en duif 13 voor wereldvrede.

• Atlas Natuurlijk Kapitaal
Boomkwekerij Ebben heeft, als hoofdsponsor van de Boomfeestdag, aan de gemeente ’s-Hertogenbosch een Speelboom aangeboden. Deze boom gaat groeien in het toekomstige Speelbos en betekent de start van de aanplant van 400 bomen in ons land in het kader van de Atlas Natuurlijk Kapitaal, een samenwerking van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het RIVM, Stichting Nationale Boomfeestdag en Nudge. De gedachte hierachter is om de betrokkenheid van burgers bij hun leefomgeving te vergroten en richt zich op het gebruiken van de kennis die elke inwoner over zijn/haar eigen wijk heeft.


You may also like

Geen opmerkingen: