'Stropers en illegale handel op wereldniveau samen aanpakken'

/
0 Comments
Vertegenwoordigers van bijna 40 landen, non-gouvernementele en internationale organisaties hebben tijdens de internationale conferentie Save Wildlife in Den Haag afspraken gemaakt over de aanpak van stropen en de illegale handel in dieren. De deelnemers werden het eens over de inzet van nieuwe technologieën, bestrijding van corruptie en het bevorderen van de economie om wildlife te beschermen. Dit maakte staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op 3 maart 2016 bekend bij de afsluiting van de top.

Van Dam: ‘Ik ben erg tevreden met de opbrengst van de conferentie. De situatie voor sommige dieren is nijpend. De stroperij is schrikbarend toegenomen. Daarom wilden we deze conferentie niet met verklaringen afsluiten, zoals gebruikelijk, maar met concrete acties. Dat is gelukt. In totaal zijn er nu al 14 ‘wildlife deals’ afgesloten waarmee stroperij, handel en de georganiseerde criminaliteit die er achter zit beter worden aangepakt en wilde dieren beter worden beschermd.’

Aan de conferentie namen in totaal bijna 300 deelnemers deel. Aan het high-levelgedeelte namen 45 ministers en vertegenwoordigingen van regeringen, wetenschappers, NGO’s en bedrijven uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, AziĂ« en Europa deel. Zij sloten tenminste 14 ‘wildlife deals’ voor concrete acties in met name Afrika en AziĂ«.

Nederland draagt 200.000 euro bij aan de herintroductie van neushoorns in Rwanda. Rwanda heeft Nederland gevraagd mee te werken aan de herintroductie van 20 neushoorns in een goed beschermd gebied. De Rwandese overheid doet dit samen met Aftrican Parks en met inzet van de lokale bevolking. Er worden plaatselijke rangers opgeleid om de dieren te beschermen. De bijdrage die Nederland ter beschikking stelt is goed voor 2 neushoorns.

Smartparks is een project waarbij dieren GPS krijgen zodat zij kunnen worden gevolgd.
Parkopzichters worden getraind in het ‘lezen’ van hun gedrag. Zo gedragen bijvoorbeeld antilopen zich anders als er stropers in de omgeving zijn. Parkopzichters kunnen daar dan op inspelen. Deze training wordt gegeven door Sensing Clues, African Parks, Shadowview, Wageningen University & Advanced Instrumentation.

Wildcat heeft software ontwikkeld waarmee stropen en handel in kaart kan worden gebracht. De afspraak is dat deze software vrij beschikbaar wordt gesteld en gebruikt gaat worden door Zimbabwe, Sri Lanka, IndonesiĂ«, Hoorn van Afrika en de Black Mamba’s (vrouwelijke rangers in Zuid Afrika). Binnen een half jaar kan het operationeel zijn en werkt het net als de meldkamer van bijvoorbeeld de brandweer.

Het Nederlands Forensisch Instituut en Kenya Wildlife Service werken samen aan een trainingsprogramma voor rangers hoe forensisch materiaal te gebruiken bij het opsporen van stropers. Er wordt een wildlife academie in Kenia hiervoor opgericht.

Malta, Europol en Stichting Aap gaan samenwerken door informatie uit te wisselen over manieren waarop gehandhaafd kan worden om illegale handel in dieren te stoppen, met name voor de bescherming van trekvogels in Malta.

Community Venture Capital Funds stelt geld beschikbaar waar lokale mensen een beroep op kunnen doen om bijvoorbeeld een eigen winkel te beginnen.

Nederland heeft in de afgelopen jaren al zo’n 6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het bestrijden van wildlife  crime. Voor een deel zit dat in projecten zoals röntgenapparatuur in de haven van Mombasa om in containers te kunnen kijken. Ook is er geld voor het opleiden van rangers door het Nederlands Forensisch Instituut en zijn er allerlei landbouwprojecten gestart om te zorgen voor een alternatief inkomen voor de lokale bevolking.


You may also like

Geen opmerkingen: