Vijf verstekeling-aapjes terug bij Stichting AAP

/
0 Comments
De vijf Java-apen ook wel bekend als 'de verstekelingen van Maersk', zijn sinds vanochtend terug bij Stichting AAP. Het eigenaarschap is overgedragen aan AAP en de dieren zijn naar de opvang in Almere gebracht. Hier hebben Ray en zijn groepsgenoten Greg, Eugen, Oz en Rash hun intrek genomen in een verblijf op de apeneilanden dat speciaal voor hen is aangepast.

AAP is zeer verheugd over de terugkomst van Ray en zijn groepsgenoten. AAP-directeur David van Gennep: "We stellen alles in het werk om deze vijf heren een goede toekomst te geven. De dieren zijn drager van een herpesvirus. Zelf hebben ze hier geen last van, maar het kan wellicht besmettelijk zijn voor mensen. Daarom is er de afgelopen dagen hard gewerkt om hun verblijf op onze apeneilanden aan te passen. Nu kunnen ze ook gaan genieten van een prachtig buitenverblijf, zonder dat ze mensen en andere dieren kunnen besmetten. We lopen allemaal met liefde een stapje harder om ze een mooie toekomst te geven."

Van Gennep vervolgt: "De dieren zijn nog gespannen door de reis, maar maken een gezonde indruk. Eenmaal uit de individuele transportkisten, pakten ze elkaar stevig vast. Ze waren zichtbaar blij om elkaar weer te zien." De Java-apen zitten nu nog in twee groepjes in aansluitende verblijven, omdat ze ook in deze samenstelling bij het BPRC verbleven. "Maar ook tussen de groepen onderling is al veel verbale interactie, dus we gaan er vanuit dat we ze snel weer met z'n vijven kunnen herenigen." aldus de AAP-directeur. De dieren blijven nog een weekje binnen om aan elkaar en hun nieuwe thuis te wennen. Daarna kunnen zij hun nieuwe buitenverblijf op de eilanden gaan verkennen.

Wat vooraf ging
De Java-apen kwamen in augustus 2014 als verstekeling naar Nederland. Via een vrachtschip van rederij Maersk kwamen ze vanuit Maleisië mee naar de haven van Rotterdam. De overheid nam ze in beslag en de dieren werden tijdelijk ondergebracht in de opvang van Stichting AAP. De dieren waren door hun reis erg verzwakt, AAP zorgde ervoor dat ze op krachten konden komen.

Gedurende hun verblijf bij AAP bleven de dieren eigendom van de overheid, die op zoek ging naar een geschikt permanent onderkomen. Hiervoor heeft AAP suggesties aangedragen voor mogelijk geschikte locaties uit haar netwerk, maar omdat de dieren drager zijn van een herpesvirus, bleek het moeilijk de dieren te plaatsen bij een dierentuin. Ook kunnen ze niet terug naar de natuur.

Eind februari van dit jaar werden de dieren door hun toenmalige eigenaar, het ministerie van Economische Zaken, ondergebracht bij onderzoeksinstituut BPRC. AAP betreurde deze beslissing en bood aan de dieren zelf permanent op te vangen. Een maand later werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen om de 5 Java-apen terug te laten keren naar AAP. Van Gennep: "Ik ben blij dat het vijftal hier eindelijk kan bijkomen van alle omzwervingen."


You may also like

Geen opmerkingen: