Hond met zwaar verwaarloosde vacht voor verzorging meegenomen

/
0 Comments
Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op woensdag 12 augustus in Landgraaf een hond bij zijn eigenaar weggehaald nadat deze weigerde de zwaar verwaarloosde vacht van het dier te laten verzorgen. De hond is overgebracht naar een opvangadres waar het de juiste verzorging krijgt. Gemaakte kosten voor opvang en behandeling worden op de eigenaar verhaald.

De zaak kwam eind juli aan het rollen na een melding bij landelijk meldpunt 144 waarna een agent van de dierenpolitie en de LID-inspecteur op het adres zijn gaan kijken. Daar troffen ze een Yorkshire terriër met een zwaar verwaarloosde vacht aan. Het dier zat onder de klitten en de vervilte stukken zaten helemaal aan elkaar gekoekt. De inspecteur vermoedde dat er al zo'n twee jaar niet goed voor de hond was gezorgd. Na overleg met RVO.nl* heeft de eigenaar opdracht gekregen om voor 11 augustus met de hond naar een trimmer te gaan en, als dat nodig blijkt, een dierenarts te bezoeken.

Toen woensdag de LID-inspecteur kwam controleren bleek dat de hond er nog net zo slecht bij zat en dat de eigenaar geen trimmer of dierenarts had bezocht. Daarop is er een dierenarts bijgehaald en die bevestigde de verwaarloosde staat van de vacht. De hond heeft daar erg veel last van, alleen al door het gewicht van de smerige en verklitte vacht. Verder ontdekte hij ernstig tandsteen en tandvleesproblemen en ingegroeide teennagels. Nadat deze bevindingen met de RVO waren gedeeld werd opdracht gegeven om de hond in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar het dier de juiste verzorging krijgt. De eigenaar draait op voor de gemaakte kosten.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt - vaak een boete - of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.


You may also like

Geen opmerkingen: