Ria Bremer is 'Ster op het Doek' voor zwerfhonden in Ayvalik

/
0 Comments
Stichting ActieZwerfhonden is het goede doel in de televisie uitzending Sterren op het Doek van omroep Max.  Op 3 september wordt ActieZwerfhonden ambassadeur Ria Bremer terwijl zij door Hanneke Groenteman wordt geĂŻnterviewd, door drie kunstenaars geschilderd. Ria, die vooral bekend is geworden als AVRO presentatrice, mag 1 schilderij mee naar huis nemen en de andere twee worden via de site www.wiebiedtermeer.nl gedurende 1 week geveild. De opbrengst heeft Ria  bestemd voor ActieZwerfhonden die het geld zal aanwenden voor het sterilisatieproject onder de zwerfhonden van Ayvalik.

Ria: ”Sinds vijf jaar probeer ik als ambassadeur iets te doen voor deze club fantastische vrijwilligers. Ik voel me vaak heel machteloos. Er is zoveel … Natuurlijk zijn er zoveel mensen die een steuntje of meer nodig hebben. Maar naast die mensenwereld is de wereld van de dieren ook zo belangrijk. Respect voor de mens begint eigenlijk bij respect voor dat andere levende wezen, voor het dier. De manier waarop ActieZwerfhonden het probleem van de zwerfhonden aanpakt spreekt mij aan. Het is geweldig hoe mensen honden redden en ze een nieuw veilig plekje bezorgen maar de kern van het probleem los je daar niet mee op en met de sterilisatieprogramma’ s doe je daar wel iets aan. En daar maakt ActieZwerfhonden zich sterk voor.”

Zwerfhonden in Turkije zijn vogelvrij. Ze worden door de overheden gedood, gedumpt in onbewoonde gebieden om daar van de honger te sterven of opgesloten in afgrijselijke asielen.

ActieZwerfhonden zet zich al jaren in om de zwerfhondenpopulatie in Turkije terug te dringen op de enige structurele en humane wijze namelijk het vangen, vaccineren, steriliseren en terugplaatsen van de honden.

Na de sterilisatie van 1000 katten op het eiland Cunda in 2013, was het in 2014 tijd voor een volgende stap, een grotere stap, een professionelere stap. Een stap die – door de methodische werkwijze en wijze van documentatie – alle zwerfhonden in Turkije zal helpen. De campagne moet een handvat gaan vormen voor alle gemeentes in Turkije.

In het Turkse  Ayvalik leefden, in een cirkel van 15km. gerekend vanuit het centrum van de stad zo’n 1500 zwerfhonden (Het eiland Cunda valt binnen deze cirkel). Het aanvankelijke doel, het steriliseren van 1200 honden in 2014 zodat de 70% norm bereikt zou zijn, is gehaald. Een prestatie om trots op te zijn! Het aantal nestjes was afgelopen jaar al aanzienlijk minder. Het dierenwelzijn is aanmerkelijk verbeterd.

Stilzitten en achterover leunen is er echter niet bij. Om een aantal redenen zal de stichting meer campagnes houden en een groter percentage honden steriliseren dan dat bij andere projecten het geval is. Bewezen is dat als 70% van de teefjes gesteriliseerd is de hondenpopulatie af zal nemen omdat er meer dieren langs natuurlijke weg zullen overlijden dan dat er pups geboren zullen worden.

Echter niet gesteriliseerde dieren lijden; honden door verwondingen die ze overhouden aan de vechtpartijen om loopse teven en teven omdat ze naast hun eigen uitgemergelde lijven ook nog eens hun pups moeten voeden en pups omdat ze door ondervoeding verzwakt en dus vatbaar voor alle mogelijke ziektes zijn.

Zo zijn er in januari 2015 207 honden gesteriliseerd die op de vuilnisbelt van Ayvalik leven. Hele schuwe honden. Een team van gespecialiseerde hondenvangers heeft de honden met behulp van een blaaspijp (verdoving) gevangen. De vuilnisbelt heeft door het altijd aanwezige voedsel een aanzuigend effect op de honden uit de omgeving. Het teveel aan honden op een relatief klein oppervlak zorgt voor vechtpartijen. De honden lijden door verwondingen. Ook is de verspreiding van besmettelijke ziektes door het grote aantal honden per vierkante meter enorm. Daarnaast zijn veel honden ziek door het eten van verrot of vergiftigd voer.

Daarnaast is Ayvalik een vakantie oord; eind mei komen duizenden Turken met hun honden naar hun vakantiehuizen. Veel van deze honden zullen niet gesteriliseerd door de straten van Ayvalik struinen om vervolgens in september al dan niet zwanger met of zonder nest in Ayvalik achtergelaten te worden. Het maakt het werk van de stichting moeilijker maar niet onmogelijk. Ze gaat door voor het welzijn van de honden en om een voorbeeld te stellen voor Turkije.


You may also like

Geen opmerkingen: